Ana Birchall laudă iniţiativa Guvernului Orban de a desfiinţa SIIJ. Fostul ministru PSD al Justiției, rămâne anti-PSD

Ana Birchall a lăudat iniţiativa Guvernului Orban de a desfiinţa SIIJ  și și-a menținut poziția anti-Iordache din perioada cât a fost ministru PSD al Justiției  și care i-a adus mari necazuri.

„Din punctul meu de vedere, este foarte bine că pe masa ședinței de guvern din această seară se află și adoptarea unui memorandumul care propune desființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ).

Adoptarea acestui memorandum este un pas important și prezinta concluzia majoritară ( de care am vorbit public de nenumărate ori și care mi-a adus și multă „furie” din partea unora) desprinsă din punctele de vedere ale tuturor instituțiilor și asociațiilor profesionale, (puncte de vedere care au fost transmise grupului de lucru pe care l-am înființat, special, la începutul verii, la ministerul justiției), continuate și cu consultările actualului ministru al justiției”, a scris Ana Birchall pe Facebook.

Distribuie prietenilor

„Personal am considerat și consider că vremea șmecheriilor, introduse, pe furiș, de Iordache și susțînătorii săi, în comisia specială trebuie să apună! Tocmai de aceea, cred că, alături de acest memorandum ( care nu are valoarea juridică a unui proiect de lege, de exemplu) se impune, inițierea și adoptarea unui proiect de lege de desființare a SIIJ, proiect de lege care să fie adoptat și transmis în Parlament, în procedura de urgență.

Astfel, se va mai face un pas important pentru recredibilizarea justiției și pentru că românii să-și recapete încrederea în actul de justiție.

Pentru cei care tot susțin înființarea și funcționarea, în această formă a SIIJ, îi rog să se mai uite încă odată, dar cu bună credință, la modificările toxice introduse șmecherește de Iordache în comisia specială, modificări legate de competență secției, de exemplu!

Pentru că realitatea arată că nici până în acest moment nu s-au putut explica credibil marile semne de întrebare privind suprapunerile de competență cu DIICOT și alte parchete prin extinderea competenței la toată cauza indiferent de calitatea persoanelor!Cu alte cuvinte, de ce această secție trebuie să analizeze tot dosarul în condițiile în care este imposibil că această secție să aibă expertiză DIICOT de exemplu. Sau… poate asta s-a urmărit, dacă analizăm mai cu atenție lista solicitărilor SIIJ de preluare a unor dosare imediat ce SIIJ a început să funcționeze!?

De ce se încalcă principiul separării carierelor judecătorilor și procurorilor? De ce s-a transferat către Secția Specială dreptul de a exercită și retrage căi de atac în cauzele aflate pe rolul instanțelor sau soluționate definitiv anterior operaționalizării SIIJ?”, a scris pe Facebook fostul ministru PSD, Ana Birchall.

Aurelia Apostol, AMPress