• Home
  • Prima
  • Cristian Diaconescu: Nici Rusia, nici China nu se vor alătura Iranului. Ce spune despre scutul de la Deveselu

Cristian Diaconescu: Nici Rusia, nici China nu se vor alătura Iranului. Ce spune despre scutul de la Deveselu

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, a vorbit la TVR despre conflictul din Orientul Mijlociu şi a explicat cum se raportează Uniunea Europeană, Rusia şi China la aceste evenimente, dar şi despre importanţa scutului de la Deveselu.

“Aceste state îşi trimit mesageri care comunică cu Teheranul şi Washingtonul. În acest moment, clarificările marilor puteri sunt necesare, un proces absolut obligatoriu într-o criză cu rezonanţă globală. Pe de altă parte, în condiţiile unei amplificări a conflictului, sub nicio formă Federaţia Rusă şi China nu se vor afla de partea Iranului într-un conflict deschis cu Statele Unite”, a precizat Cristian Diaconescu, potrivit stiri.tvr.ro.

Cea mai performantă rachetă a iranienilor poate lovi inclusiv în Europa. Cristian Diaconescu a explicat care ar fi rolul scutului de la Deveselu în eventualitatea unui atac:

“Scutul de la Deveselu are un rol defensiv, este scutul Alianţei Nord-Atlantice, nu este al României sau al americanilor, în complicitate undeva într-un colţ al Europei. Are radare în Turcia, sisteme similare de rachetă în Spania şi un echipament similar va fi dat în exploatare în Polonia. Dincolo de propagandă şi de alte elemente de mesaj orientat, scutul de la Deveselu se certifică a fi un asset al securităţii euroatlantice extrem de semnificativ, deoarece îşi confirmă raţiunile faţă de care a fost creat şi anume combaterea atacurilor cu rachete dinspre Coreea de Nord sau Iran”.

Parteneri