• Home
  • Prima
  • Ludovic Orban, la Pitești, răspunde și nu răspunde unor întrebări despre ce va urma din 15 mai

Ludovic Orban, la Pitești, răspunde și nu răspunde unor întrebări despre ce va urma din 15 mai

orban se mira 1

Premierul Ludovic Orban a susținut la Pitești o conferință de presă, prilej cu care i-au fost puse întrebări diverse, de la declarația pe proprie răspundere privind deplasările între localități, la deschiderea teraselor. În general, premierul a spus că doar Consiliul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă poate lua mai repede su mai târziu niște măsuri.

„Privitor la decizia dacă va fi sau nu va fi necesară declaraţia, decizia va fi luată de Consiliul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă după declararea stării de alertă. Există opinii pe tema asta.

Până la urmă va prevala decizia CNSSU şi noi vom anunţa public în timp util astfel încât oamenii să ştie despre ce e vorba. Ce este cert, vor exista o sumă de motive care sunt publicate deja pe siteul Ministerului Afacerilor Interne, le-am prezentat public, pentru deplasarea în afara localităţii.

De asemenea, gândim pentru arealurile metropolitane unde practic există o legătură extrem de apropiată să nu existe astfel de restricţii pentru că sunt foarte mulţi care lucrează în arealul metropolitan în afara capitalei reşedinţă de judeţ astfel încât să nu existe restricţii în ceea ce este cumva un areal metropolitan rezonabil”, a spus Orban.

Guvernul va adopta o nouă ordonanţă de urgenţă prin care unele măsuri din starea de urgenţă să rămână şi în starea de alertă.

„Joi vom adopta prin ordonanţă de urgenţă toate măsurile care au fost stabilite pentru perioada stării de urgenţă, care au generat drepturi, facilităţi, avantaje pentru diferite categorii şi vom stabili care sunt măsurile pe care le întindem dincolo de situaţia de urgenţă în perioada stării de alertă.

Pot să vă spun sigur că în privinţa şomajului tehnic vom prelungi plata şomajului tehnic cel puţin până la data de 1 iunie, urmând să menţinem şomajul tehnic doar în acele domenii care vor menţine restricţii după 1 iunie, să înlocuim şomajul tehnic cu o măsură activă de susţinere a reluării activităţii de către angajaţii companiilor care din cauza închiderii totale sau parţiale au trebuit să îşi trimită angajaţii în şomaj tehnic”.

Ludovic Orban a ținut să menționeze că până la urmă comportamentul cetățenesc va decide evoluția. Cu alte cuvinte binele sau răul ni-l putem face singuri .

C. Zamfir, AMPress

Parteneri