28 de ani de la proclamarea Timișoarei ca primul oraş liber din România, marcați prin sunetul sirenelor

 

Sunetul sirenelor a marcat, în mijlocul zilei de miercuri, momentul declanşării grevei generale din decembrie 1989 şi proclamarea Timişoarei ca primul oraş liber din România.

Pe 20 decembrie 1989, la Timişoara s-a înfiinţat Frontul Democrat Român (FDR), care a lansat chemarea la continuarea şi extinderea grevei generale declanşate deja în oraş. Comandamentul Revoluţiei din Timişoara s-a instalat în sediul Operei, iar din balconul acesteia se ţineau discursuri cu scopul însufleţirii maselor şi convingerii lor să continue lupta pentru libertate.

Primul preşedinte al FDR, Lorin Fortuna, relata pentru Agerpres că, pe 20 decembrie 1989, ”Timişoara a intrat definitiv în stăpânirea populaţiei, transformându-se într-un oraş liber în marea închisoare care devenise, în acele zile, România”.

În Piaţa Operei, la Timişoara s-a declanşat Revoluţia Română din Decembrie 1989, care a avut ca obiective fundamentale îndepărtarea de la conducerea ţării a lui Nicolae Ceauşescu şi a apropiaţilor săi, democratizarea României prin restabilirea drepturilor fundamentale ale omului, încălcate de fostul regim comunist-ceauşist, judecarea şi condamnarea tuturor celor care s-au făcut vinovaţi de reprimarea sângeroasă a revoltei timişorene şi de sprijinirea familiei Ceauşescu, precum şi integrarea României în rândul ţărilor civilizate democrate.

În Piaţa Operei se adunaseră peste 200.000 de timişoreni care scandau lozinci anticeauşiste.

Sursa – Agerpres