• Home
  • Prima
  • Se aprind Balcanii: Turcia declară că războiul cu Grecia este doar o chestiune de timp

Se aprind Balcanii: Turcia declară că războiul cu Grecia este doar o chestiune de timp

nave in mediterana

Erdogan amenință direct, iar cuvântul război cu Grecia este spus cu voce tare.Cea mai decisă voce din grupul celor care sunt absolut convinşi că situaţia actuală nu poate fi rezolvată decât pe calea armelor este una foarte influentă în Turcia. Este vorba despre Devlet Bahceli, liderul Mişcării Naţionale din Turcia, partid politic aliat la guvernare cu Erdogan şi care, vineri, declara că războiul cu Grecia nu este decât „o chestiune de timp“:

Este de neconceput să întoarcem spatele intereselor noastre naţionale din Mediterana. Se pare că au crescut din nou apetitul Greciei şi dorinţa sa de a fi azvârlită din nou în mare.Ţinta Greciei este să vină din nou şi să ne ocupe pământurile, de acolo de unde i-am izgonit în urmă cu 98 de ani. Ne confruntăm cu un nou plan de invazie. Din acest moment, atitudinea şi comportamentul Greciei vor fi cele care vor determina dacă tensiunile în creştere vor produce doar o sângerare sau o confruntare teribilă.

De partea cealaltă, aşa cum se afirmă pe site-ul Bulgarianmilitary.com, avem ştirile publicate de ziarul grec Nestia care se plânge că Erdogan are în plan să trimită „un submarin turc la baza albaneză de la Aylon şi să ordone şi trimiterea de trupe în Agia Saranda pentru a opri procesul prin care Grecia vrea s-şi extindă apele teritoriale“. Aceeaşi sursă, după ce pomeneşte de atacurile pe care Erdogan le-a lansat împotriva conducerii politice a Albaniei, aminteşte de afirmaţia la fel de dură făcută de Mevlut Cagusoglu, şeful diplomaţiei de la Ankara, în cazul în care Atena va continua să transfere militari şi echipamente în Insula Meis.

NATO se arată deoamdată neputincioasă în conflictul care  a izbucnit între două țări membre, iar Uniunea Europeană care are interese în Marea Mediterana nu va sta cu mâinile încrucișate.

Între greci și turci au fost războaie sângeroase pentru Cipru, insulă împărțită în două state, Ciprul de Nord, turcesc fiind recunoscut internațional doar de Turcia. Mai înainte, timp de patru sute de ani Grecia a fost pașalâc turcesc. Firește că forța militară a Turciei este net superioară într-un coflict militar care, iatî, este anunșat ca iminent.

D. Dumitru, AMPress

Parteneri