Lucian Avramescu: Vaccineaz-o pe mă-ta, fă, vaco, plus caricaturi de epocă

Prietenul meu, profesorul Dorin Sarafoleanu, îmi trimite un lung și consistent material al similitudinilor caricaturizate copios la vremurile respective, ale muncii de a găsi un vaccin.Se cheamă ”Medicina si caricatura”, iar eu i-am pus în coadă caricatura făptuită de mine din cuvinte acum câteva săptămâni. Năucitor este că de la începuturi lumea s-a sfășiat feroce împărțită în două, folosind aceleași argumente atât provacciniștii, cât și ceilalți.

 

”Homo Sapiens, o data cu adoptarea pozitiei bipede, a dobandit multiple insusiri intelectuale printre care observatia, inteligenta si simtul umorului. Din vremuri imemoriale, desenele rupestre o dovedesc.
Pana la aparitia mijloacelor necesare picturii, desenului si scrisului, Homo Sapiens si-a imortalizat chintesenta observatiilor sale critice sau umoristice in sculpturile rupestre.
„Caricare” este verbul italian „a incarca” de la care provine numele caricaturii. Caricatura este incarcata de sensuri, observatii, exagerari, grotesc, care in cateva tuse de creion, guasa, acuarela sau penel imortalizeaza un personaj, o situatie sau un eveniment.

Niciun domeniu de activitate umana, profesie sau fenomen social nu a scapat de-a lungul timpului de amprenta caricaturala reliefata si stilizata uneori pana la abstract.

Distribuie prietenilor

Medicina, medicii, vindecatorii, farmacistii, sarlatanii, evenimentele stiintifice, bolile, epidemiile, intr-un cuvant tot ce misca in domeniu, au atras atentia si talentul caricaturistilor. Asadar, caricatura are si o valoare istorica in medicina. O dovedesc exponatele din Muzeul de Istorie a Caricaturii Medicale al Academiei de Medicina din Paris.
Pentru ca in era noastra, de peste un an se discuta intens si aproape exhaustiv numai despre COVID-19, vaccin antiCovid, eficienta, supravietuire, etc., am ales cateva caricaturi din epoca Jenner cand variola facea ravagii si cand savantul amintit a descoperit si realizat primul vaccin din istorie in 1796.

Atunci, ca si acum, oamenii erau nerabdatori sa se gaseasca leacul impotriva variolei, isi puneau intrebarea de unde a venit in Europa agentul patogen, daca vaccinul descoperit de Edward Jenner este sigur si de ce are si efecte sau reactii uneori neprevazute.

Acum, ca si atunci, intalnim aceeasi nerabdare, se pun aceleasi intrebari… De unde vine virusul? Cum a aparut virusul? Atat virsului variolic cat si SARS-CoV-2 au punct de plecare China, deosebirea fiind ca cel din urma s-a raspandit pe cai mult mai directe si mai rapide oferite de civilizatia moderna. In China, variola a existat dintotdeauna.

Se cere oamenilor de stiinta gasirea rapida a remediilor terapeutice. O data gasite, acestea sunt comentate, controversate sau respinse de unii, apar incertitudini, ezitari, teorii „stiintifice” ridicole, etcetera, etcetera. Acum ca si atunci, oamenii au cerut cu ardoare si insistenta gasirea rapida a unui tratament eficient, iar o data gasit unii acuza lumea stiintifica si medicala de minciuna, conspiratie, ineficienta sau de existenta unei agende ascunse.”

 

In 1796, omul de stiinta si medic englez Edward Jenner, un pionier al conceptului de vaccinuri , a lucrat singur și a înfruntat singur revoltele și batjocura. Azi o lume științifică globală, acuzată de antivacciniști, cei mai siguri pe ei de conspirație asasină, are de făcut față unui război pe viață și pe moarte. Mai rețin din articolul pe care nu-l pot ilustra din păcate cu caricaturile savuroase ale vremii, amănuntul că primul vaccinist a  fost Napoleon Bonaparte care, ”dictator„, și-a vaccinat întreaga armată.

Eu anexez pamfletul meu care a adunat elogii și înjurături, corp aparte făcând cei care n-au priceput nimic din el:

 

Vaccineaz-o pe mă-ta, fă,vaco!

 

Un distins intelectual de pe Facebook, morfolește zdravăn o corespondentă care a îndrăznit să spună că s-a vaccinat împotriva drăciei ăsteia de se face cameleonic alta de la o zi la cealaltă. Păi cum să nu-i dau dreptate distinsului?!

”Vaccineaz-o pe mă-ta, fă, vaco!” a scris academicul și ai mei au șters rapid postarea considerând-o prea mârlănească. Femeia spusese doar că s-a vaccinat fiindcă așa a crezut ea că e bine pentru ea și ai ei, nu pentru că i-a spus guvernul. Dacă se lua după guvern nu se vaccina nici moartă.

Mă rog! Firește că sunt de partea mârlanului cu toate că – dar să nu mă spuneți cuiva – m-am vaccinat și eu, încasând-o ca bou săptămâna trecută.

Ce e unul care scrie? Un scârța scârța pe hârtie care depinde de cititori. Câți români s-au vaccinat? Cinci milioane. Restul de cinsprezece (câți se zice c-am mai fi, socotindu-i şi pe cei aflaţi în burțile mamelor lor prin lumea largă), nu. De ce să-mi pun eu în cap trei sferturi din posibilii cititori?

Păi noi și bulgarii suntem, în Europa, pe ultimele două locuri în materie de vaccinare. Nici la fotbal nu stăm atât de bine! Italienii, spaniolii, francezii, neamuri de gintă latină ca și noi, au sărit de jumătate din populație ca număr de înțepați în umăr. Cum le-ar zice amicul meu, că acum suntem amici? Îl las pe el să zică, eu devenind mut, iar vacile și boii îmi plac fiind băiat de la țară.

Deșteptăciunea s-a lăsat aici mai l-a centru sud-est, la noi și la bulgari, popoare cu glagorie. Mintea are greutate. Lasă-i pe nemți să dea de dracu cu vaccinul și cu Merțanurile lor de doi lei la mâna a patra. Tot mai bună-i căruța cu, zi-le, că uit, roți de Dacia care tocmai îmi trece acum pe sub ferestre.

Deci, amice, nu mă înjura că vezi că-s de partea ta, iar redactorul vaccinat care te-a șters va fi sancționat. Un bou, ca și mine, dar eu m-am spovedit de păcate și mi se iartă. Așa-i?

P.S.

Buni zori, prieteni și să aveți ziua pe care o meritați fiindcă dacă tot am făcut ochi, lumina ni se cuvine!

28 august 2021, Bucureşti, unde plouă de rupe nori