5 lucruri care afectează funcționalitatea blenderului tău preferat
Fie că ai primit ca și cadou un blender de mare viteză sau deja te bucuri de avantajele acestui aparat util în bucătărie, cel mai important lucru pe care trebuie să-l știi este cum să îl îngrijești în mod corespunzător. Blenderele sunt în general aparate electrocasnice destul de rezistente, însă dat fiind faptul că le utilizezi frecvent, acestea pot ajunge să prezinte semne de uzură sau chiar să se defecteze în timp.
Iată la ce aspecte ar trebui să fii atent, pentru a prelungi durata de viață a blenderului tău preferat:
- Stratificarea greșită a ingredientelor
Persoanelele care folosesc blenderul pentru a face smoothie-uri sau piureuri după o rețetă exactă urmează, de obicei, ordinea de punere a ingredientelor în vas conform indicațiilor. Însă, pot exista momente când vrei să improvizezi sau să experimentezi cu o rețetă nouă, iar ordinea în care integrezi ingredientele poate afecta funcționalitatea aparatului. Ca regulă generală, este bine să începi mai întâi cu lichidele (suc, apă), apoi cu produse uscate (pudre), verdețuri cu frunze, fructe și altele. La final se vor adăuga gheața și ingredientele congelate, care necesită o mai multă putere de tăiere și amestecare a aparatului.
- Plasarea blenderului
Este foarte important să poziționezi blenderul cât mai departe de spații închise, de pereți ori în apropierea altor obiecte care pot obtura sistemul de ventilație sau care pot produce accidente. În general, blenderele de mare viteză sunt echipate cu un ventilator de răcire pentru a preveni supraîncălzirea motorului. Plasând blenderul pe o suprafață mai puțin aglomerată, acest fapt va permite ventilatorului să își poată face treaba într-un mod optim, iar motorul nu se va încinge prea mult.
- Depuneri și resturi alimentare
Este foarte tentant să plasezi recipientul folosit la smoothie-uri în chiuvetă și să te ocupi de el mai târziu. Însă acest fapt va duce la lipirea sau întărirea resturilor alimentare pe pereții vasului, mai ales dacă ai folosit ingrediente precum unt de arahide sau fructe uscate. În plus, riști ca acestea să deterioreze lamele și să strice garniturile, care pot fi cu greu înlocuite. Așadar, este recomandat să speli vasul blenderului după fiecare utilizare cu apă și detergent.
- Curățarea și întreținerea blenderului
Din punct de vedere tehnic, un blender profesional poate fi sigur pentru mașina de spălat vase. Cu toate acestea, dacă dorești să prelungești durata de viață a acestuia, se va utiliza un ciclu blând de curățare. Cea mai bună metodă de curățare va rămâne cea manuală, întrucât nu afectează caracteristicile lamei, va menține recipientul în cea mai bună formă. De asemenea, aici găsești blendere performante de la Altex.ro, fabricate din materiale de înaltă calitate care sunt ușor de curățat și întreținut.
- Depozitarea recipientului la frigider
Se întâmplă de multe ori să îți rămână alimente în blender după acestea au fost transferate în boluri sau pahare. Chiar dacă ai putea spune că este în regulă să pui capacul pe recipientul blenderului și să îl pui la frigider, acest pas nu este recomandat. Schimbarea temperaturii poate pune presiune asupra lamei și a rulmentului, determinând uzura acestora într-un timp scurt. De aceea, colectează cu o lingură ce a rămas pe fundul vasului și pune resturile într-o cutie alimentară, pe care să o pui ulterior la frigider.
Așadar, aplică aceste sfaturi dacă vrei să te bucuri în continuare de un blender care funcționează corect și te ajută în activitățile gastronomice de zi cu zi!
Sursă foto: unsplash.com