AM Press Logo
Muzeul Pietrei

5 motive pentru care jocurile de echipa sunt esentiale pentru copii

Cui nu-i plac jocurile de echipa sau jocurile in general? Nu sunt doar distractive, sunt si benefice, in sute de moduri! Din fericire, in ziua de azi, parintii au ajuns sa realizeze cat de importante sunt jocurile atat din punct de vedere al divertismentului, cat si al educatiei. Copiii se joaca pur si simplu si, ca urmare, invata lucruri noi si isi dau seama de abilitatile fundamentale de care vor avea nevoie pentru a reusi in viata. Acesta este și rolul unor jocuri de echipa Piciolino! Sa vedem ce  beneficii majore pe care jocurile de echipa le pot oferi celor mici.

 

Jocurile de echipa incurajeaza interactiunea

 

Beneficii duble, triple, cvadruple! Fie ca este vorba de a comunica verbal cu alti jucatori sau de a sarbatori o victorie, jocurile de echipa implica intotdeauna multa interactiune sociala. Citirea dialogurilor intr-o poveste sau a afla cum sa te comporti in joc te poate incuraja sa comunici, iar prin interactiuni reale cu ceilalti dobandesti nuantele vietii sociale. Ce interactiuni sociale mai bune pentru un copil pot sa existe decat acele jocuri de echipa?

 

Si astfel de interactiuni sociale nu sunt de rutina. Interactiunile de rutina necesita un efort minim si, in consecinta, un minim de invatare. Stim ca creierul copiilor invata si se adapteaza constant. Haideti sa-i incurajam sa foloseasca aceasta calitate la maximum si sa invete cat mai multe! Prin interactiunile sociale, apar cateva alte abilitati. Si anume munca in echipa, cooperare, empatie si auto-intretinere.

 

Invata abilitati esentiale in viata

 

Dezvoltarea abilitatilor de lucru in echipa ofera copiilor un avans la scoala si, mai tarziu, la locul de munca. Lucrul in echipa se afla pe lista celor mai solicitate abilitati de ceva timp si nimeni nu se asteapta sa iasa de pe lista in curand. Esenta muncii in echipa este implementata in multe jocuri de grup. In plus, aceste jocuri sunt chiar distractive! Munca in echipa nu este, de asemenea, o singura abilitate. Este o combinatie a intelegerii cu alti oameni, a comunicarii cu ei, pentru a le completa performanta si a le lasa sa o completeze pe a ta, a imparti sarcinile pentru o victorie mai rapida, a crea un flux de lucru, a face sinergie pentru un obiectiv comun si o serie de alte abilitati.

 

Retineti ca toate aceste abilitati sunt destul de importante si, de asemenea, destul de sigur ca vor aparea mai tarziu in viata. Invatarea lor pe toate poate lua mult timp pretios. Deci, cu cat copiii nostri vor incepe mai repede cu ele, cu atat vor avea mai mult succes in viitor.

 

Jocurile de echipa promoveaza invatarea

 

Jocurile de echipa pot ajuta la promovarea invatarii in doua moduri (mai degraba indirecte): prin interactiuni sociale si mecanisme de joc incorporate.

 

Am spus deja ca interactiunile sociale sunt esentiale si se gasesc din abundenta in jocurile de echipa. Sa subliniem acum ca multe cunostinte pot fi folosite si evaluate doar in interactiunea cu ceilalti. O modalitate sigura prin care copilul tau sa-si dea seama de ce ar trebui sa fie amabil este sa incerce asta cu alte persoane.

 

Mecanismele jocurilor sunt de asemenea importante. Multe dintre ele inca prezinta provocari care necesita gandire si creativitate. Este de la sine inteles ca jocurile de echipa, deoarece au de-a face cu alti oameni, sunt mai complexe si mai provocatoare.

 

Majoritatea jocurilor de echipa ofera provocari fizice consistente care le permit copiilor sa isi canalizeze energia nesfarsita intr-o activitate distractiva si productiva. Astfel de jocuri de echipa pot ajuta, de asemenea, sa declanseze o relatie sanatoasa pe viata cu activitatea fizica si sportul si sa puna bazele unei vieti active.

 

Jocurile de echipa tepemereaza caracterele agitate

 

Multi dintre noi au ajuns sa descopere ce este depresia si crizele interne, in special in aceasta periaoda, sopii si adulti deopotriva, copiii fiind mai susceptibili. Din fericire, ideile despre cum sa trecem prin toate sunt nesfarsite. Problema este ca, in timp ce noi, adultii, am putea sa facem ceva singuri pentru a ne limpezi capul si a ne simti mai bine, copiii nostri probabil nu reusesc sa treaca peste asta. Copiii nu sunt la fel de atenti la gandurile si sentimentele lor si de cele mai multe ori au nevoie de ajutor extern.

 

Jocurile de grup sunt intotdeauna un mare ajutor extern si merg impotriva jocurilor cu un singur jucator in acest caz, ceea ce le face si mai bune. Dupa cum am discutat pe larg, jocurile de echipa pun copiii in contact unii cu altii si ii ajuta “sa rataceasca” prin taramuri in afara singuratatii si intunericului de orice fel.

 

In concluzie

 

Jocurile de grup au o multime de beneficii utile care nu pot fi gasite in jocul solitar sau in multe alte activitati. Ele ii pot invata pe copii specificul vietii intr-o societate si ii pot ajuta sa devina cetateni mai buni. Ele ii fac pe copii sa inceapa sa faca primii pasi ai muncii in echipa, o abilitate foarte necesara la varsta adulta. Ele ofera copiilor o oportunitate perfecta de a-si pune invataturile in actiune. Daca au nevoie de activitate fizica, ele vor oferi o varianta sanatoasa pentru a se eliberara de energie si ii vor ajuta pe copii sa mentina un stil de viata mai in forma in viitor. Si, in sfarsit, jocurile de echipa sunt una dintre cele mai mari strategii de a ajuta copiii sa faca fata pandemiei si altor crize ce pot sa apara.

 

Pentru a vedea cat mai multe jocuri de echipa pentru copilul tau, intra pe piccolino.ro!

 

 

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!