50 DE ANI! Se mai fabrică bunuri care să reziste atât de mult?

Conducte otel stiva tevi

„Nu se mai fac lucruri de calitate cum se făceau mai demult”…o expresie pe care încă o auzim destul de des din gura multor români nostalgici, care au trăit mare parte din viață în comunism. Și pe bună dreptate: multe din bunurile produse în ultimii ani nu mai prezintă aceeași calitate pe care o au aveau cele realizate acum 30-40 de ani. Pe de o parte acest lucru se datorează producției de serie tot mai mare și rulajului crescut al bunurilor injectate în piața de consum, dar și scăderii controlului calității.

Astfel, marea majoritate a bunurilor fabricate în societatea noastră contemporană vin, conform legislației UE, cu o garanție legală standard de 2 ani, chiar și în cazul automobilelor, deși unii producătorii asiatici oferă pentru mașinile lor o garanție de 5-7 ani.

Totuși, există și în România bunuri produse sau importate care beneficiază de o mega-garanție, de 50 de ani! Acest termen îndelungat de folosință, cunoscut și sub numele de „garanție pe viață” este atribuit de producători doar acelor bunuri extrem de rezistente, realizate din materiale dure, care au trecut testul timpului fără mari intervenții de reparații sau înlocuire.

 

Iată Top 3 bunuri cu garanție pe viață, pe care le poți găsi pe piața din România:

1. Țigla metalică

Un acoperiș rezistent și durabil, care îți oferă protecția necesară un timp îndelungat este visul oricărui proprietar de casă. Iar producătorii de țiglă metalică au înțeles ce vor clienții lor. Din acest motiv, au început să realizeze țiglă din metale cu caracteristici superioare, care beneficiază de o garanție anti-coroziune de până în 50 de ani, dar și o asigurare de cca. 30-35 de ani pentru menținerea culorii. Pentru a ajunge la o astfel de calitate, producătorii de acoperișuri utilizează un oțel de top, prelucrat prin intermediul celor mai noi tehnologii.

2. Țevile din oțel laminate

Crăparea unei țevi de la instalația de căldură și apă caldă din casă nu e tocmai o bucurie, mai ales dacă acest lucru se întâmplă în toiul iernii! Tocmai din acest considerent marii producători de tubulaturi au scos pe piață un nou model de conductă special fabricată și testată pentru a rezista presiunilor ridicate: țeava laminată din oțel, fără lipitură prin sudură. Un astfel de exemplu este țeava trasă laminată de la Nico Metal Tub, care este proiectată să reziste chiar și o jumătate de secol! Este turnată din oțel carbon sau aliat și este folosită îndeosebi în lucrările de instalații, în distribuția apei (potabile și industriale), a gazelor naturale și nu numai, putând fi supusă inclusiv unor temperaturi şi presiuni foarte ridicate.

3. Prefabricatele din beton

Cine nu-și dorește să aibă un gard de calitate, care să nu trebuiască reparat tot la 10-15 ani? O întrebare retorică la care producătorii de prefabricate din beton au găsit soluția: panouri din beton ultra-rezistent, realizat din materii prime de cea mai bună calitate: ciment, agregate minerale, fier-beton, dar și aditivi speciali care reduc proporția apei. Astfel de prefabricate certifică o durată de viață pentru garduri de circa 50 de ani, chiar și în condițiile unor multiple cicluri de îngheț-dezgheț.

         Toate aceste bunuri sunt dovada vie că încă se mai fabrică și în zilele noastre bunuri de folosință îndelungată, capabile să reziste timp îndelungat. Deși sunt mai scumpe, achiziționarea lor se va dovedi în final cea mai bună alegere, o investiție pe termen lung care te va salva de banii dați în cursul anilor pe reparații sau înlocuiri. 

 Sursa foto: Unsplash.com 

Parteneri