• Home
  • Prima
  • 7.000 de oameni de ştiinţă ruşi, scrisoare deschisă lui Putin: „Războiul nu va duce decât la pierderea totală a ţării noastre”

7.000 de oameni de ştiinţă ruşi, scrisoare deschisă lui Putin: „Războiul nu va duce decât la pierderea totală a ţării noastre”

putin ucraina sua

Aproape 7.000 de oameni de ştiinţă, matematicieni şi universitari ruşi au adresat joi o scrisoare deschisă preşedintelui rus Vladimir Putin pentru a protesta în mod „ferm” împotriva războiului în Ucraina.

„Noi, oameni de ştiinţă şi jurnalişti în domeniul ştiinţific care lucrăm în Rusia, protestăm ferm împotriva invaziei militare în Ucraina lansată de armata rusă” cu o săptămână în urmă, afirmă ei într-o scrisoare publicată pe site-ul trv-science.ru și citată de Agerpres, potrivit digi24.ro.

Cei peste 6.900 de semnatari ai mesajului riscă pedepse cu amenzi sau închisoarea, conform legislaţiei adoptate în urmă cu câţiva ani în urmă care permite autorităţilor ruse să urmărească în justiţie orice cetăţean care critică guvernul.

Săptămâna aceasta, parlamentul rus a început să dezbată un proiect de lege privind înăsprirea pedepselor împotriva criticilor la adresa războiului din Ucraina.

„Valorile umaniste constituie fundamentul pe care se construieşte ştiinţa. Eforturile depuse ani în şir pentru a consolida reputaţia Rusiei ca un centru de prim-plan al matematicii au fost în întregime anulate de agresiunea militară fără precedent din partea ţării noastre”, denunţă oamenii de ştiinţă.

Congresul internaţional al matematicienilor, „cea mai prestigioasă conferinţă de matematică din lume”, care urma să aibă loc în Rusia în iulie, a fost anulat, subliniază ei, denunţând un „stat paria”.
Potrivit lor, obiectivul de a deveni o mare naţiune ştiinţifică „nu poate fi atins atunci când vieţile celor mai apropiaţi colegi – oamenii de ştiinţă din Ucraina – se află în pericol din cauza armatei ruse”.

„Suntem convinşi că niciun interes geopolitic nu poate justifica moartea şi vărsarea de sânge. Războiul nu va duce decât la pierderea totală a ţării noastre, pentru care lucrăm”, adaugă autorii scrisorii.

Parteneri