70 de ani de la nașterea Andei Călugăreanu

 

Anda Călugăreanu pe numele adevărat Anca Miranda Călugăreanu s-a născut la 24 octombrie 1946, în București și a murit la 15 august 1992. A fost actriță și interpretă de muzică ușoară și folk. Prima apariție mai importantă a fost cu formația Sincron, la Sala Palatului din București, în anul 1965.
O perioadă destul de îndelungată a format, împreună cu actorii Dan Tufaru, cu care a și fost căsătorită, și Florian Pittiș, un trio muzical-cupletistic, care, în regia lui Alexandru Bocăneț, a fost unul dintre punctele de atracție ale spectacolelor de estradă ale Televiziunii. Rămân celebre cupletele sale alături de Toma Caragiu. A luat parte la numeroase festivaluri și turnee în țară și peste hotare.
Începând cu jumătatea anilor ’70, Anda Călugăreanu și-a descoperit o nouă vocație – muzica folk, urmată de pasiunea pentru actorie. Continuă activitatea muzicală; se înscrie la cursurile I.A.T.C.. Apariția ei în muzicalul Mitică Popescu de Nicu Alifantis (1984) este revelatoare pentru înzestrarea artistică a protagonistei, scrie wikipedia.org
A participat la Festivalul Cerbul de Aur, ediția a II-a (1969), unde a luat mențiune.
A participat la Festivalul de muzică ușoară românească Mamaia – ediția a VII-a (1972), unde a câștigat Premiul de interpretare alături de Aurelian Andreescu, Doina Badea,Corina Chiriac, Mihai Constantinescu, Cornel Constantiniu, Dida Drăgan, George Enache, Stela Enache, Marina Voica, Petre Geambașu.
• „N-am noroc” (Ion Cristinoiu), „Cheamă-mă” (Ion Cristinoiu), „Vino să dansăm” (Noru Demetriad), „Vreau să fiu frumoasă”, „Pe strada toamnei” (Aurel Giroveanu), „Oare nu vezi”, „M-ai învățat” (L. Ionescu), „Vecinii mei sunt muzicanți” (Șt. Kardoș), sunt câteva cântece din repertoriul artistei.
Prima ei căsătorie a fost cu actorul Dan Tufaru, cu care a avut o fiică, Ioana Tufaru . A doua căsătorie a fost cu Alexandru Medeleanu.

Starea sănătății sale s-a agravat în martie 1992 după ce s-a întors dintr-un turneu în Israel. A murit în luna august a aceluiași an în urma unei boli necruțătoare, fiind înmormântată la cimitirul Bellu, din Capitală.

Distribuie prietenilor

Cristina Matei, AMPress