• Home
  • Știri
  • A 38-a săptămână de proteste în Israel. Sute de mii de persoane au ieșit în stradă la Tel Aviv împotriva guvernului

A 38-a săptămână de proteste în Israel. Sute de mii de persoane au ieșit în stradă la Tel Aviv împotriva guvernului

dictator

Peste 100.000 de persoane au manifestat din nou sâmbătă seara în oraşul de coastă israelian Tel Aviv împotriva politicilor guvernului religios de dreapta, informează dpa, potrivit Agerpres, citată de stiri.tvr.ro.

Oamenii au ieşit din nou în stradă şi în alte oraşe în cea de-a 38-a săptămână de proteste.

Pe un banner uriaş cu fundal roşu purtat de demonstranţii din Tel Aviv scria, lângă o fotografie a prim-ministrului Benjamin Netanyahu,”Dictator pe fugă”.

Premierul Netanyahu se află în prezent în SUA. Vizita sa este marcată, de asemenea, de proteste împotriva controversatelor reforme judiciare ale guvernului său.

La sfârşitul lunii iulie, în pofida opoziţiei masive, parlamentul de la Ierusalim a adoptat un prim amendament la lege, ca parte a reformelor judiciare promovate de guvern. Aceste reforme elimină prerogativa Curţii Supreme de a lua măsuri împotriva deciziilor „nepotrivite” ale guvernului, primului ministru sau miniştrilor.

Criticii califică acţiunea guvernului drept o ameninţare la adresa democraţiei. Guvernul premierului Netanyahu susţine însă că instanţa este prea puternică şi că vrea doar să restabilească echilibrul între puterile în stat. Până acum, negocierile privind un compromis au eşuat. Curtea Supremă examinează opt petiţii împotriva controversatului amendament.

Parteneri