A murit Ion Besoiu, un alt mare actor al generației de aur

 
Din nou este doliu în lumea teatrului și cinematografiei. Un mare actor al generației de aur s-a stins din viață, miercuri dimineață, la Spitalul Fundeni din București, din cauza unor probleme cardiace mai vechi. Este vorba de Ion Besoiu care ar fi împlinit 86 de ani la data de 11 martie.

În anii ’70, Ion Besoiu a jucat în serialul ”Toate pânzele sus”, în regia lui Mircea Mureșan, în care i-a avut ca parteneri pe actorii Ilarion Ciobanu și Jean Constantin.

Pe scena Teatrului „Radu Stanca” din Sibiu a jucat timp de 16 ani,  după care s-a mutat la București, unde a jucat la Teatrul „Lucia Sturza Bulandra” și a fost, ulterior, timp de 12 ani directorul acestui teatru.

Distribuie prietenilor

Cele mai cunoscute roluri ale sale sunt Cloșca, în „Procesul lui Horia” (1967), Serebreakov, în „Unchiul Vanea” (1983), Polonius, în „Hamlet” (1985), Oronte, în „Mizantropul” (1989), Corifeu, în „Antigona” (1993), Ferapont, în „Trei surori” (1995), Senecus, în „Caligula” (1996), și Muhoiarov Ivan Matveevici, în „Oblomov” (2003).

Cristina Matei, AMPress