• Home
  • Știri
  • A murit Mihail Gorbaciov, ultimul lider al Uniunii Sovietice

A murit Mihail Gorbaciov, ultimul lider al Uniunii Sovietice

gorbaciov unu 1

Mihail Gorbaciov, ultimul lider al Uniunii Sovietice, s-a stins din viață la vârsta de 91 de ani, după o boală îndelungată. Anunțul a fost făcut marți seară de agenții de presă care citează surse spitalicești, relatează Reuters, potrivit stiri.tvr.ro.

„Mikhail Sergheevici Gorbaciov a murit în această seară după o boală gravă și prelungită”, a anunțat Spitalul Clinic Central, potrivit RIA/Novosti.

Ultim lider al Uniunii Sovietice, din 1985 până în 1991, Gorbaciov a încheiat acorduri de reducere a stocurilor de arme cu Statele Unite și parteneriate cu puterile occidentale pentru a înlătura Cortina de Fier, care divizase Europa de la Al Doilea Război Mondial.
Când protestele pro-democrație au cuprins națiunile din blocul sovietic din Europa de Est comunistă în 1989, el s-a abținut de la folosirea forței – spre deosebire de liderii anteriori ai Kremlinului, care trimiseseră tancuri pentru a zdrobi revoltele din Ungaria în 1956 și Cehoslovacia, în 1968.

Dar protestele au alimentat aspirațiile pentru autonomie în cele 15 republici ale Uniunii Sovietice. Gorbaciov s-a luptat în zadar să prevină colapsul.

Când a devenit secretar general al Partidului Comunist, în 1985, la 54 de ani, el și-a propus să revitalizeze sistemul introducând libertăți politice și economice limitate, dar reformele sale au scăpat de sub control.

Politica sa de „glasnost” – Deschiderea – a permis o critică de neconceput până la acel moment la adresa partidului și a statului, și i-a încurajat pe naționaliștii care au început să facă presiuni pentru independență în republicile baltice.

„Am început aceste reforme și stelele mele călăuzitoare au fost libertatea și democrația, fără vărsare de sânge. Așa oamenii ar înceta să mai fie o turmă condusă de un păstor. Vor deveni cetățeni”, a declarat el mai târziu, potrivit CNN, citată de stiri.tvr.ro.

Mulți ruși nu l-au iertat niciodată pe Gorbaciov pentru turbulențele pe care le-au declanșat reformele sale.

După ce l-a vizitat pe Gorbaciov în spital, pe 30 iunie, economistul liberal Ruslan Grinberg a declarat publicației de știri a forțelor armate Zvezda: „Ne-a dat tuturor libertatea – dar nu știm ce să facem cu ea”.

Gorbaciov a primit Premiul Nobel pentru Pace în 1990.

Mihail Gorbaciov va fi înmormântat în cimitirul Novodevichy din Moscova, alături de soția sa, Raisa, care a murit în 1999, notează Tass, care citează o sursă apropiată familiei.

Parteneri