A.M. Press
Ultimele stiri din Romania!

A murit prinţul Mihai Dimitrie Sturdza

1 279

Prinţul Mihai Dimitrie Sturdza, istoric şi diplomat, a murit la Paris, la vârsta de 86 de ani, a anunţat directorul general al Institutului Cultural Român (ICR), Filip-Lucian Iorga-Bărbulescu, potrivit Agerpres.

„O veste teribil de tristă vine de la Paris. A trecut la cele veşnice prinţul Mihai Dim. Sturdza, un mare aristocrat român şi un mare genealogist. L-am cunoscut în timpul facultăţii, am colaborat cu texte şi fotografii la Enciclopedia familiilor boiereşti, ne-am întâlnit de nenumărate ori, la Paris şi la Bucureşti, la evenimente ştiinţifice, lansări de carte, cafele sau sindrofii mondene (…) I-am admirat întotdeauna sobrietatea şi hărnicia, pasiunea şi spiritul de sacrificiu cu care şi-a dedicat ultimele decenii din viaţă recuperării istoriei boierimii române. Cu câteva zile înainte de Sfintele Paşti, am vorbit la telefon. Era niţel necăjit din cauza drumului pe care o ia omenirea, obligată de coronavirus, şi se temea că nimic nu va mai fi ‘ca înainte’. Cu toate astea, lucra în continuare la Enciclopedia lui şi visa să vadă noi volume apărute. În memoria Prinţului Sturdza, am nădejdea că visul lui va merge mai departe. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, a scris sâmbătă seara, pe pagina sa de Facebook, Filip-Lucian Iorga-Bărbulescu.


APRECIAZA ARTICOLUL !

Istoric de vocaţie, Mihai Dimitrie Sturdza este autorul unei opere impresionante, acoperind domenii precum heraldica, genealogia, istoria familiilor nobiliare din sud-estul Europei, statutul internaţional al Ţărilor Române, relaţiile româno-ruse, istoria culturii. Studiile şi volumele sale au apărut în periodice şi edituri prestigioase din Paris, Munchen, Bucureşti şi Iaşi.

Diplomatul şi istoricul Mihai Dimitrie Sturdza este strănepotul lui Mihail Sturdza domnitor al Moldovei (1834-1849), fiind şi descendent al familiei Manu, care l-a dat pe generalul Gheorghe Manu, erou al Războiului de Independenţă, prim-ministru şi primar al Bucureştiului.

loading...
1 Comentariu
  1. LevSt. spune

    Familiile boieresti din Moldova si Tara Romaneasca ( autor, Mihai Dimitrie Sturdza) :

    „Revenind la originile mele sociale, care, in 1945-1946, erau deja socotite de propaganda comunista drept origine foarte putreda (acesta era termenul), familia mea facea parte cu multa vizibilitate din ceea ce se numea atunci bestiile burghezo-mosieresti.”____—-____ sigur ca INDIVIDUL M.D.Sturdza merita respect pentru munca sa de zeci de ani, insa -ca si clasa sociala- burghezo-mosierimea romaneasca chiar era o bestie , care spre deosebire de aceleasi clase similare din occident, NU au facut nimic pentru progresul general si propasirea economica a maselor, singura lor ocupatie a fost exploatarea si oprimarea poporului si cheltuirea profitului la Paris, etc. Practic nu avem nici macar un singur boier care sa fi participat la o inventie tehnica sau la un program social progresist, dimpotriva, acestia impreuna cu popimea au fost un factor franator in dezvoltare, tocmai si pentru aceste lucruri, populatia Romaniei nu s-a implicat intr-o rezistenta intinsa la terminarea respectivului regim(care a cazut extrem de usor), culmea a fost insa ca noul regim comunist, A DEVENIT-RAPID- O SUPERBESTIE, iar la 1989, este ca si cum insasi D-zeu (pentru a fi in ton cu preacredinciosii!)ar fi blestemat natia romana, cele doua entitati(vechea clasa a burghezo-mosierimii si mai noua clasa comunista, alaturi de perpetua bestie, popimea) SI-AU DAT MANA, S-AU INFRATIT SI AU CREAT A TREIA FIARA , anume BURGHEZO-MOSIERIMEA NEOCOMUNIST ORTODOXA(o asociatie MAFIOTICA extrem de solida), care a reusit cel mai mare dezastru din istoria tarii, VANZAREA A APROX. 1/2 din teritoriul tarii si IZGONIREA DIN TARA a cel puin 1/4 DIN INTREAGA POPULATIE, cu specificarea ca este vorba de populatia cea mai apta de munca( ca si varsta) si cel mai inalt educata, in Romania, pe banii populatiei lucratoare…

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site web foloseste cookie-uri pentru a va imbunatati experienta. Vom presupune ca sunteti de acord cu asta, dar puteti renunta daca doriti. Accept Citeste mai mult