A murit unul dintre marii scriitori contemporani. Fie-i eternitatea ușoară!

Tăcut și retras de la o vreme, scriitorul Augustin Buzura  nu mai este printre cei vii. Prozatorul s-a stins din viață  luni, la vârsta de 78 de ani, uitat de mulți, ținut în viață doar de cărțile lui încă citite.
Augustin Buzura s-a născut pe 22 septembrie 1938, în comuna Berința din județul Maramureș.

A urmat liceul la Baia Mare și a absolvit Facultatea de Medicină Generală din Cluj-Napoca (1964), cu specializare în psihiatrie.

A fost redactor, secretar general de redacție, redactor-șef al revistei „Tribuna” din Cluj, la care a debutat în 1960.

Distribuie prietenilor

A abandonat medicina în favoarea literaturii, debutând editorial cu volumul de povestiri ”Capul Bunei Speranțe” (1963). După încă o culegere de povestiri și nuvele (”De ce zboară vulturul?”, 1966) se dedică în exclusivitate romanului, dobândind o rapidă și largă cunoaștere din partea criticii și a publicului.
A publicat romanele Absenții (1970), Orgolii (1974), Fețele tăcerii (1974), Vocile nopții (1980), Refugii (1984), Drumul cenușii (1988), Recviem pentru nebuni și bestii (1999), ed. Semne, Raport asupra singurătății (2009).

Buzura a fost în perioada comunistă unul dintre scriitorii curajoși, care a  fost tratat cu prudență și neîncredere de regim. După 89, el devine unul dintre oamenii care au ocupat funcții demne de prestigiul său scriitoricesc, cea mai importantă fiind cea de președinte al Institutului Cultural Român, ceea ce i-a atras și adversități, fiind considerat unul dintre scriitorii apropiați de Ion Iliescu. Învins până la urmă și de comuniști și de capitaliști, din romancierul-medic (romancier medic a fost și Vasile Voiculescu) n-au rămas decăt cărțile. Fie-i eternitatea ușoară!

AMPress