• Home
  • Știri
  • Aderarea României la Schengen, dezbătută în Parlamentul European

Aderarea României la Schengen, dezbătută în Parlamentul European

schengen 1

Parlamentul European dezbate miercuri aderarea României la spațiul Schengen. După 11 ani de asteptare, țara noastră are șansa ca la sfârșitul anului să fie, în sfârșit, primită în spațiul de liberă circulație. Europarlamentarii români cer la unison Consiliului Uniunii, indiferent de familia politică din care fac parte, să pună pe agendă și să voteze intrarea României în spațiul Schengen, alături de Bulgaria și Croația.

“Este o dezbatere foarte importantă pentru care am luptat să aibă loc în plenul Parlamentului European. Sunt mai mulți eurodeputați din țări europene, din mai multe grupuri politice, care susțin demersul. Mă aștept de la această discuție să întărească încă o dată faptul că România îndeplinește toate criteriile penrtru aderarea la spațiul Schengen, să se puncteze argumentele suplimentare care ne pot împinge ca anul acesta să avem o decizie pentru aderarea României la acest spațiu de liberă circulație. Sper să reiasă din această discuție o rezoluție care să invite Consiliul să voteze în luna decembrie aderarea României la Schengen începând de anul viitor”, a precizat Victor Negrescu, potrivit stiri.tvr.ro.

Europarlamentarii români care au provocat această dezbatere în Parlamentul European au cerut un calendar foarte clar pentru acest lucru, iar calendarul care este posibil să fie aprobat ar prevedea intrarea din ianuarie în spațiul Schengen cu zonele maritime și cele rutiere, urmând ca abia în martie să intrăm și cu aeroporturile.

Dezbaterea va fi urmată de o rezoluție ce va fi votată la următoarea ședință plenară a Parlamentului European de la sfârșitul lunii și care va oferi Consiliului Uniunii Europene ocazia să pună pe agenda Consiliului JAI de la începutul lunii decembrie această problemă a aderării României și Bulgariei, împreună cu Croația, la spațiul Schengen.

Parteneri