AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Adormirea Maicii Domnului. În ziua praznicului, Fiul Maicii împlineşte cea mai fierbinte dorinţă a persoanei care se roagă

 

Praznicul Adormirii Maicii Domnului este fixat in calendarul ortodox pe 15 august. Este sarbatoarea mutarii sale la cer cu trupul. Potrivit Traditiei, Maica Domnului a mai trait 11 ani dupa inaltarea Mantuitorului. A fost instiintata de ingerul Gavriil de ziua in care va trece la cele netrecatoare.

Trupul ei nu a ramas in mormant, pentru ca Fiul ei, Cel care a biruit moartea, l-a ridicat la cer. Sfintii Parinti afirma ca dupa cum trupul ei a ramas integru, adica feciorelnic, in timpul nasterii lui Hristos din ea, tot asa a ramas trupul ei fara stricaciune intru adormirea si mutarea ei de la viata pamanteasca la viata cereasca, scrie crestinortodox.ro.

Biserica Ortodoxa vorbeste de Adormirea Maicii Domnului ca fiind o mutare la cele netrecatoare. O mutare nu doar cu sufletul, ci si cu trupul.
In icoana sarbatorii Adormirii Maicii Domnului, Hristos este reprezentat cu un copil in brate. Acest copil simbolizeaza sufletul Maicii Sale. Sfintii Parinti afirma ca la putina vreme de la ridicarea sufletului ei la cer, a fost ridicat si trupul ei. Interesant este ca Maica Domnului este tinuta de Hristos pe bratul stang, dupa cum Maica Domnului L-a tinut pe Domnul pe cand era copil.

Obiceiuri pentru sporul casei
În ziua sărbătorii, ciobanii coboară în sate cu oile de la stână şi se încheie văratul oilor la munte. Pentru că sărbătoarea marchează trecerea de la vară spre toamnă şi bărbaţii nu mai poartă din această zi pălărie, ci numai căciulă până la Sângeorz, în data de 23 aprilie. La sate, femeile care descântă pentru ca sporul să nu plece din gospodării, vor „lega” ciocul păsărilor, iar acestea nu vor avea puterea să distrugă recolta. Tot în această zi, în sudul ţării se mai tocmesc pândarii, paznicii care păzesc viile, pentru ca recolta de struguri să nu fie prădată de hoţi şi gospodarii să se bucure de recolta de struguri. În ziua sărbătorii, creştinii se roagă intens pentru împlinirea unei dorinţe. Prin tradiţie, Fiul Maicii Domnului împlineşte, mai ales în ziua acestui praznic, cea mai fierbinte dorinţă a persoanei care se roagă.

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!