Aflu că domnul ministru este un imbecil

 

Mitropolitul social democrației românești a mai trecut cu carul său înaripat peste obstacolul iluzoriu al unei împotriviri și și-a mai uns un guvern personal. Hirotonisirea singulară s-a făcut fără incidentul presupus, minim vocal venit de la Cotroceni. Noul premier, primul cu fustă din istoria României, a fost primit cu plăcută încuviințare de sasul nostru, mult prea dâmbovițean pentru a mai rămâne în el rezuduuri de voință nemțească. Vom ține cont de poziția președintelui, pe care o apreciem, a zis mitropolitul unic al religiei social democrate, lăsând să se înțeleagă că șterge păcate și va fi, la o adică, milos cu cel din Deal, prezentat din aceste cuvinte ca subordonat, un lefegiu care s-a purtat bine de astă dată.
Mai strâmb s-au petrecut lucrurile înăuntrul bisericii ideologice, unde un țârcovnic, știut pentru capacitatea sa de a înghiți ca pe sarailii produsele care ies în singurătate din făptura pământeană a șefului, lăudându-le opoi în fața enoriașilor că-s gustoase, s-a trezit vorbind. Nu oricum, ci punându-se pieziș în fața unei ungeri ministeriale venite de la șef. Ministrul ăsta e mai prost ca ălălalt și nu-s de acord, a zis el bățos, cerând altă numire. Cineva i-a spus pesemne că democrația așa se prezintă, cu opinii. N-a fost să fie așa, cu toate că, în netrebnicia lui avea și ceva dreptate. Dar subiectul e fumat și mai marele bisericii social democrate pregătește osânda care nu va fi ușoară.
Azi, aflându-mă în București, am întâlnit o cunoștință din lumea oamenilor informați, care știu totul despre oricine. Așa am aflat că ”domnul ministru e un imbecil”. Credeam că se referă la ăla pentru care s-au contrat înăuntru înaltele fețe. Aș! E altul! Cum adică să fie ăsta imbecil când eu abia aflai, din surse de încredere din fața catapetesmei lăcașului, că nu e el. E și ăla, dar ăsta e și mai și!

Știi ce, am zis, nu-mi mai povesti și nu mai desena portrete de imbecili sau netrebnici sau bandiți, fiindcă el se pregătea să-mi mai pună, în câteva căsuțe, personaje care se brodesc perfect înscrisului de pe etichetele enumerate. Gata, am strigat. Eu am auzit că al treilea guvern, uns de astă dată doar de înalt prea fericirea sa politică, fără să se mai împotrivească nici exigentul din Deal, va face trei autostrăzi într-un an, cât n-a făcut Împușcatul și toți ăilalți la un loc, 30 de spitale și o fabrică de mitraliere. Closetele din curțile școlilor vor fi închise până când, cu celeritate, guvernul va face altele în toate școlile românești – elevii și dascălii urmând să facă pipi în porumb până atunci. Clădirile școlare vor fi prevăzute cu umbrele, fiindcă prin unele plouă, iar spitalele, prin înlocuirea ministrului incapabil, vor avea toate doctori, igienă și doctorii. Eu merg pe credința că toate aceste lucruri nu sunt promisiuni în vânt și am plecat repede, fiindcă interlocutorul era gata să mă învelească în argumente că sunt un prost dacă pot crede așa ceva. Sunt, am zis și am fugit de frică să nu-mi mai dea și alte nume de imbecili.

Scris de Lucian Avramescu