• Home
  • Prima
  • Alexei Navalnîi, nominalizat la premiul Nobel pentru Pace

Alexei Navalnîi, nominalizat la premiul Nobel pentru Pace

Alexei Navalnîi a fost nominalizat la premiul Nobel pentru Pace, iar propunerea a venit din partea fostului președinte polonez Lech Walesa, el însuși laureat al prestigiosului trofeu în 1983.

Într-o scrisoare adresată Comitetului Nobel norvegian, Walesa elogiază în cazul lui Navalnîi „curajul şi eforturile îndreptate către descoperirea corupţiei, apărarea pluralismului politic și opoziția faţă de regimul rus tot mai autoritar”.”Navalnîi luptă împotriva totalitarismului pentru ideile de democrație, drepturi şi libertăţi fundamentale, la fel cum am luptat şi eu cu decenii în urmă în Polonia comunistă”, a mai scris Walesa, conform presei internaționale, citată de click.ro.

Laureaţii premiului Nobel pentru pace sunt deciși anual de Comitetul norvegian, cel care face și selecția propunerilor pentru această categorie. Printre cei care au dreptul de a propune candidaţi sunt politicieni, academicieni, foşti laureaţi ai premiului, directori ai institutelor de cercetare pentru pace și actuali sau foşti membri ai Comitetului Nobel.

Comitetul Nobel le recomandă celor care fac propunerile să nu dezvăluie nominalizările şi păstrează secretul asupra lor timp de 50 de ani. Cu toate acestea, mulți dintre cei care fac nominalizări își fac publică propunerea.

Fostul președinte polonez și lider al sindicatului Solidaritatea Lech Walesa a primit premiul Nobel pentru pace în 1983. Această distincție a obținut-o pentru că în calitate de lider sindical a apărat drepturile și libertățile a peste zece milioane de polonezi, asta în timp ce țara era sub un regim comunist dur.

Parteneri