Ambasadorul Emil Hurezeanu, mesaj pentru românii care lucrează în Germania

Ambasadorul român în Germania, Emil Hurezean, transmite un mesaj pentru românii care muncesc în această țară, în special pentru lucrătorii sezonieri. Îi îndeamnă pe cei care întâmpină probleme sau abuzuri să le semnaleze Ambasadei.

Potrivit digi24.ro, Emil Hurezean atrage atenția că este o perioadă dificilă, cu multe restricții. Tocmai de aceea, ambasadorul român îi roagă pe cei care ajung în Germania să respecte restrictiile impuse de statul german.

Reacția vine după ce mai mulți români au semnalat abuzuri din partea angajatorilor din domeniul agricol.

Distribuie prietenilor

Redăm mai jos integral mesajul ambasadorului României în Germania, Emil Hurezeanu:
„Dragi compatrioți,
Mă adresez vouă, membri ai diasporei, lucrători sezonieri, precum și tuturor celor care, din România, urmăresc cu maxim interes evoluția actuală a acestei teme a muncii în Germania.
În ultimele 10 zile am văzut cu toții mai multe semnalări în presă cu privire la situația lucrătorilor sezonieri români din Germania. Subiectul a dobândit o amploare mediatică deosebită. S-a scris, s-a distribuit și s-a comentat mult mai mult decât în anii precedenți, cu toate că numărul sezonierilor români aflați în prezent pe teritoriul german este semnificativ mai redus decât în trecut, din cauza restricțiilor de călătorie bine-cunoscute.

Vă pot spune că, în ciuda personalului restrâns de care dispun și a limitărilor create prin condițiile epidemiologice actuale, am cercetat TOATE cazurile care ne-au fost semnalate.

Unele dintre acestea, relativ puține, ne-au fost aduse la cunoștință în mod direct de către cei implicați, ceea ce este foarte bine, pentru că ne ajută să scurtăm timpul de reacție. Am pus la dispoziție mai multe modalități de contact, pe care le regăsiți ușor pe site, și pe care chiar le-am suplimentat cu noi linii dedicate în contextul crizei cauzate de extinderea pandemiei de coronavirus. Ambasada României la Berlin și Consulatele generale de la Stuttgart, München și Bonn și-au asumat efortul de a asigura, zi de zi, una dintre cele mai complete deschideri față de cetățeni și autorități din întreg aparatul diplomatic românesc.

Majoritatea semnalărilor au fost transmise, însă, către presă. În astfel de cazuri, din cauza faptului că articolele media de obicei nu includ datele necesare pentru identificarea exactă a fermelor în cauză, fiecare speță presupune un timp suplimentar anume dedicat obținerii unor astfel de date. Mulțumesc, cu această ocazie, mass media pentru prezentarea acestor situații, astfel încât să luăm cunoștință și să le putem clarifica. Totodată, fac și un apel la publicarea cu discernământ a unor informații verificate sau cel puțin credibile, astfel încât fie diminuat riscul de a crea probleme și neînțelegeri suplimentare cu privire la un subiect atât de sensibil.

Suntem acum la capătul unei săptămâni care a inclus și sărbătorile Pascale și care a presupus eforturi consecvente din partea echipei pe care mă bazez, și ziua și noaptea, fiind ignorate cu desăvârșire așa numitele zile libere de sărbătoare legală. Cei mai buni dintre diplomații și consulii de care dispun au fost prezenți pentru gestionarea acestor cazuri, fiind în situația de a își lua lumina, târziu în noapte, de la monitoarele și telefoanele pe care le foloseau pentru a clarifica situațiile ce ne-au fost semnalate. Iar când spun acest lucru nu este vorba despre o victimizare lipsită de modestie ci, dimpotrivă, despre cea mai potrivită și decentă atitudine pe care o puteau avea în contextul unor zile de patimă – atât în simbolistica lor pascală, cât și în concretul problemelor care ne erau semnalate.

Trebuie știut că, deși nu am fost responsabili de apariția acestor situații (nu am fost parte a proceselor de decizie care au dus la venirea sezonierilor în Germania), am considerat că trebuie să ne asumăm răspunderea soluționării lor. De aceea, de fiecare dată, am pornit din proprie inițiativă demersuri de informare și sesizare pe lângă o întreagă serie de autorități germane, atât la nivel federal, cât și de land. De asemenea, am identificat, am intrat în contact direct și am avut discuții ferme cu operatorii economici vizați, imediat ce acest lucru a fost posibil. În toate cazurile, am procedat la verificarea și clarificarea în fapt a aspectelor semnalate, astfel încât să ne putem asigura dacă sunt respectate drepturile firești la condiții de muncă și remunerare decente, așa cum sunt ele conferite prin legislația germană. Concluziile și constatările sunt în mod firesc transmise și către instituțiile competente din România, după caz la MAE, MMPS, MADR, MAI, DSU etc..În fiecare caz în parte, pentru completarea unui tablou realist al stării de fapt intrăm în dialog, pe lângă inițiatorii semnalărilor, cu fermele vizate, cu organele responsabile de Poliție, cu Autoritățile locale de Sănătate, cu cele de Protecție a muncii ori care au în sarcină verificarea respectării condițiilor de salarizare, cu rețelele cunoscute de solidaritate și consiliere ș.a. în funcție de situația concretă.

Continuarea aici