• Home
  • Prima
  • Ambasadorul Israelului, reacție la declarațiile primarului Constanței despre rolul mareșalului Ion Antonescu în istorie: „Am aflat cu stupoare și dezamăgire …”

Ambasadorul Israelului, reacție la declarațiile primarului Constanței despre rolul mareșalului Ion Antonescu în istorie: „Am aflat cu stupoare și dezamăgire …”

ambasadorul israelului

Ambasadorul Israelului, David Saranga, afirmă, într-o postare pe pagina de Facebook a Ambasadei, că a aflat ”cu stupoare și dezamăgire” despre afirmațiile recente ale primarului Constanței, Vergil Chițac, referitoare la rolul jucat de mareșalul Ion Antonescu în istoria României.
Primarul Chițac a declarat, luni, pentru G4Media.ro, întrebat despre schimbarea numelui străzii Mareșal Ion Antonescu din Costanța, că în jurul figurii și rolului jucat de Ion Antonescu în istoria României există ”evaluări diverse, chiar contradictorii, polemici și controverse”.
Tot luni seara târziu, primarul Vergil Chițac a revenit asupra declarației inițiale, în care exprima o serie de ezitări și a subliniat că ”nu ezită să schimbe numele străzii”, dar că are nevoie de puncte de vedere pentru începerea demersului, fiind un act strict procedural.

Redăm mesajul E.S. David Saranga cu privire la declarațiile Primarului Constanței despre rolul mareșalului Ion Antonescu în istorie:

„Am aflat cu stupoare și dezamăgire despre afirmațiile recente ale Primarului Constanței, domnul Vergil Chițac, referitoare la ”rolul jucat de mareşalul Ion Antonescu în istoria României”. Doresc să subliniez că din partea comunității științifice nu există nicio incertitudine cu privire la responsabilitatea lui Ion Antonescu în uciderea evreilor din România în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În 1946, Ion Antonescu a fost anchetat și găsit vinovat pentru crime de război de către Tribunalul Poporului.

Din păcate, astfel de declarații minimalizează suferința victimelor Pogromului de la Iași, ale celor din ”trenurile morții” și a ale celor deportate din Bucovina și Basarabia în Transnistria. Tot acestea pun la îndoială o realitate crudă și nedreaptă.

În acest context, îl invit pe domnul Vergil Chițac să viziteze Yad Vashem, Muzeul Victimelor Holocaustului de la Ierusalim, pentru o cunoaștere aprofundată a atrocităților comise la ordinul lui Ion Antonescu împotriva evreilor din România.

Criminalii Holocaustului, dar și cei care sunt simpatizanți ai mareșalului Ion Antonescu, ai Mișcării Legionare, ori cei care instigă la ură nu trebuie tolerați de societate.”

Parteneri