AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Amenzi de 4 milioane de lei pentru comercianții care nu respectă plafonarea prețurilor la alimentele de bază

Direcția Generală Antifraudă Fiscală a verificat mai multe firme care vând, printre altele, și produse cu adaos comercial plafonat. În urma controalelor, efectuate zilele acestea în București de inspectorii antifraudă fiscală, au fost aplicate amenzi în valoare de 4 milioane de lei, transmite Marcel Boloș pe facebook.

“Guvernul României a decis plafonarea marjelor de adaos comercial la alimentele esențiale, am spus că este important ca efectele măsurii să apară pe tot lanțul, de la procesator până la vânzătorul final și distribuitor”, reamintește ministrul Finanțelor, potrivit gandul.ro.

Inspectorii au sancționat un operator economic care activează în domeniul distribuției de legume-fructe, cu o amendă în valoare totală de 2 milioane de lei pentru depășirea în mod repetat a cotei de adaos comercial prevăzută de ordonanță. Este vorba despre un operator economic care este furnizor pentru marile lanțuri de magazine și majoritatea hypermarket-urilor.

De asemenea, un alt distribuitor din București a fost amendat cu 2 milioane de lei pentru nerespectarea cotei de maximum 5% față de prețul de achiziție al unor produse alimentare, cum ar fi fasole uscată, ulei etc.

Ministrul Finanțelor reamintește că măsura are ca obiectiv final ieftinirea prețului la produsele alimentare printr-o plafonare a marjelor de adaos comercial, la nivel de procesator cu 20%, la nivel de distribuitor cu 5% și la nivel de vânzător final cu 20%.

“Scopul nostru este ca oamenii să găsească în magazine prețuri corecte. S-au văzut efectele: produse mai ieftine și cu 50%”.

Plafonarea prețurilor este o măsură de criză, temporară, convenită de Guvern cu producătorii, procesatorii și distribuitorii. Pe termen lung este nevoie de creșterea producției interne, pentru a determina cu adevărat o scădere a prețurilor. “Continuăm să găsim soluţii şi să investim în industria alimentară, pentru ca noi să procesăm ceea ce producem”, încheie Boloș.

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!