AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Amenzile primite de cei care nu au avut formularul PLF la intrarea în țară au fost anulate. Românii penalizați își vor primi banii înapoi

Amenzile pentru cei care nu au completat formularul digital prin care se putea intra în România în pandemie au fost anulate. Decizia a fost luată luni în plenul Senatului, prin adoptarea în unanimitate a unei propuneri legislative inițiate de un grup de parlamentari PSD.

„Se anulează amenzile contravenţionale aplicate în baza art. 4 alin. (1) din OUG 129/2021 privind implementarea formularului digital de intrare în România, neachitate până la data intrării în vigoare a prezentei legi.

Amenzile (…) care au fost achitate parţial sau în totalitate de către debitori se restituie acestora la cerere, în termen de 40 zile de la data formulării cererii.

Amenzile neachitate de către debitori până la data intrării în vigoare a prezentei legi se anulează. În termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Ministerul Finanţelor Publice stabileşte procedura de restituire către persoanele sancţionate a sumelor reprezentând valoarea amenzilor contravenţionale achitate”, prevede propunerea legislativă.

După ce a intrat în vigoare OUG 129/2021, mii de români au primit amenzi după ce s-au întors din străinătate fără a avea formularul, fie din lipsă de informare, fie pentru că nu au știut cum să acceseze platforma sau pentru că datele lor nu au ajuns la DSP din cauza unor erori tehnice.

„Sunt cazuri de persoane care au primit mai multe amenzi de câte 3.000 de lei după ce au trecut frontiera mai multe zile la rând pentru a merge la lucru într-o localitate din ţările vecine României.
În baza acestor prevederi au fost amendaţi şi piloţii şi însoţitorii de zbor. Mulţi dintre cei amendaţi nu mai pot face dovada completării PLF, iar DSP-ul nu mai dispune de aceste date.

Prin urmare, un proces individual sau colectiv împotriva instituţiilor statului ar duce această situaţie într-un blocaj din care vor avea de pierdut românii”, se arată în expunerea de motive, potrivit romaniatv.net.

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!