AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Ana Luciana Avramescu: Magia sărbătorilor de iarnă

 

Vine Craciunul… Bradul este pe cale să fie decorat ca un tablou, ca o emblema a sărbătorilor de iarnă. La magie flotte dans l’air . Mama și cu mine pregătim casa de sărbătoare. Miroase a bunătate și cântă a Crăciun. Când scriu este 16 noiembrie. Mai sunt 9 zile până la minune.

Iubesc mai mult ca niciodată momentul acesta din an. Stau la geamul casei – unde vechimea nu este exprimată decât prin mici crăpături friguroase ale unei case medievale – și visez zăpada. Visez că mă răstorn în neaua uriașă, că tata mă trage prin livadă cu sania, că alerg cu mama printre pomi…

Sunt vise, mai nou visele se îndeplinesc cu greu… Ambalajul bombonelelor sclipește în toată casa. Beteala roșie este scoasă în evidență ca o regină la ieșirea din palat. În general pe oameni îi ajută comparațiile, însă în cazul Crăciunului, comparația este nulă. Mesia s-a născut, însă se tot naște de vreo două mii de ani în fiecare 25 decembrie. Are multe nașteri de suportat… Atingerea subtilă a clopoțeilor marcheză colindul. Îmi place mult versul acesta dintr-un colind: ,,Atâta vreme tu petreci/ La ușa inimilor reci” . Este vorba de Iisus Hristos.

La noi este o zicală care mie-mi pare nepotrivită: De Craciun trebuie să fim mai buni. Iisus este mai bun în fiecare clipă. Bate cu binecuvântarea la ușile tuturor „creștinilor„ care uită de el prin urările de rău. Revin puțin la ”zicala nepotrivită”. Eu cred că un om trebuie să fie mai bun tot anul, să împărtășească omenia, dar, noi nici macar de Craciun nu reușim. Așa că, daca mai zice cineva că de Craciun trebuie să fim mai buni, să își respecte zicerile.

După Crăciun e magia colindului. În fiecare an am respectat o tradiție pe care o iubesc. Aceea de a împărtăși oamenilor în ziua ultimă din an , bucuria mea, glasul meu și mesajul meu. Transmit prin costumul popular pe care-l port atunci când colind că tradiția există. Trebuie respectată. O șansă la un teritoriu cu tradiții și obiceiuri. O lume în care nu domină politica, ci tradiția.

Vă urez sărbători fericite alături de cei dragi vouă, și toate cele dorite și neîmplinite să se adeverească!

Elevă în clasa a VI – a B , Școala Sângeru

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!