Analist: „Dacă America «tușește», și noi ajungem la «terapie intensivă»”
Statele Unite ale Americii mai au două zile până la alegerile cruciale pentru viitorul președinte și principalii candidați – democrata Kamala Harris și republicanul Donald Trump – știu că așteptările americanilor sunt uriașe, mai ales după anii de pandemie, care au resetat lumea și au adus o inflație galopantă și scăderea puterii de cumpărare. Care sunt punctele forte și provocările celei mai mari economii din lume în mandatul celui de-al 47-lea președinte american și cât de sensibilă este economia românească la schimbările economice și financiare din SUA?
Premierul Marcel Ciolacu a spus recent că economia României depinde de economia Statelor Unite ale Americii, considerate de politicienii români partenerul strategic al țării noastre.
Analistul financiar Adrian Negrescu a făcut, într-un interviu pentru Gândul, o radiografie a economiei SUA, înainte de alegerile prezidențiale, și a modului în care ar putea fi influențată România de tabloul economic al celei mai mari puteri a lumii, după scrutinul din 5 noiembrie.
Fostul preşedinte republican Donald Trump se va confrunta cu vicepreşedinta democrată, Kamala Harris, la alegerile prezidenţiale din SUA din 5 noiembrie, după ce preşedintele Joe Biden s-a retras din cursa pentru un al doilea mandat prezidenţial.
Analistul Adrian Negrescu consideră că, deși pentru americani vestea bună este că SUA au reușit să se redreseze prin măsuri economice foarte clare, va veni și un moment al decontului, iar o criză pe Wall Street va apărarea.
„Economia americană suferă în continuare de pe urma inflației, de pe urma creșterii de prețuri, generate, să nu uităm, de tipărirea a peste șapte trilioane de dolari în anii pandemiei, bani pe care americanii i-au primit pentru a sta acasă. Banii aceia s-au întors, din păcate, și au fost decontați prin inflație, care a lovit puterea de cumpărare a americanilor, a lovit competitivitatea firmelor și a determinat un îngheț din punct de vedere investițional în ultimii trei ani în SUA.
Vestea bună pentru americani este că aceștia au reușit prin niște măsuri economice foarte clare să se impună pe arena internațională, să exporte mai mult și să-și susțină consumul intern, motiv pentru care, în momentul de față, economia americană se află în cea mai bună poziție din anii ’70 încoace, având în vedere contextul internațional.
Marea problemă în SUA, în momentul de față, o reprezintă bursele, care sunt super umflate de banii tipăriți în pandemie, bani care s-au dus, mulți dintre ei, în titlurile de pe piața americană și care au umflat până la cer cotațiile acțiunilor. La un moment dat, va exista și un moment al decontului, iar o criză pe Wall Street probabil va apărarea. Dacă nu anul viitor, după alegerile din SUA, probabil în 2026. Cert este că momentul decontului va exista, iar americanii știu bine acest lucru, pentru că sunt obișnuiți ca o dată la zece ani să se lovească de astfel de probleme”, a explicat analistul financiar.
Adrian Negrescu a subliniat că România este dependentă de marile economii europene, dar dacă, la un anumit moment, America va „tuși”, economic vorbind, România va ajunge și ea la „terapie intensivă”.
„Noi suntem dependenți, din păcate, de marile economii europene, cu care facem peste 60% din comerțul internațional. Dacă o criză va ajunge în Germania, în Franța, în Italia, în Spania, țări cu care noi avem cele mai ample relații comerciale, într-adevăr, vom resimți și noi puternic acest val de scădere economică.
Mai departe pe lanț, economiile britanice, franceze, germane depind foarte mult de economia americană, pentru că fluxurile de capital sunt strâns legate între aceste mari puteri ale lumii. Într-adevăr, dacă America «tușește», s-ar putea ca economia europeană să sufere de criză și noi, din păcate, să ajungem la «terapie intensivă», din punct de vedere economic, iar un acord standby cu Fondul Monetar Internațional să devină realitate.
Să nu uităm că FMI îți oferă o dobândă la jumătate din prețul pieței pe care îl plătește România în momentul de față pentru împrumuturile publice și, pe de altă parte, autoritățile vor avea nevoie de un «vinovat de serviciu», între ghilimele, pentru toate reformele dure care vor fi aplicate de anul viitor”, este de părere analistul Adrian Negrescu.
Continuarea aici