Angela Merkel: Toţi membrii G20, cu excepţia SUA, au stabilit că Acordul climatic de la Paris este ireversibil

Angela Merkel, cancelarul german, a susţinut o conferinţă de presă şi transmite că liderii mondiali au căzut de acord în privinţa comunicatului final al summitului G20, informează The Guardian, potrivit Mediafax.
Cancelarul german a reiterat că a ”deplâns” decizia SUA de a se retrage din cadrul Acordului climatic de la Paris. Ea a mai spus că este mulţumită de faptul că toţi membrii G20, cu excepţia SUA, au căzut de acord în cadrul comunicatului final că Acordul climatic de la Paris este ireversibil.
În urma discuţiilor din cadrul summitului G20, nu s-a putut ajunge la un acord în privinţa schimbării climatice, oficialii, inclusiv Donald Trump, stabilind însă un comunicat comun despre alte chestiuni abordate vineri şi sâmbătă la Hamburg.
Cu toate acestea, Merkel a adăugat că discuţiile în privinţa comerţului cu SUA au fost unele dificile.
Comunicatul păstrează linia G20 de respingere a protecţionismului, dar confirmă de asemenea că acordul trebuie să fie mutual profitabil, iar statele pot utiliza măsuri de apărare comercială ”legitime” pentru a proteja muncitorii şi industriile împotriva posibilelor exploatări ale partenerilor comerciali.
Între 7-8 iulie a avut loc la Hamburg summitul G20. Din Grupul economiilor dezvoltate G20 fac parte Africa de Sud, Arabia Saudită, Argentina, Australia, Brazilia, Canada, China, Franţa, Germania, India, Indonezia, Italia, Japonia, Coreea de Sud, Marea Britanie, Mexic, Statele Unite, Rusia, Turcia şi Uniunea Europeană. La summit au fost prezenţi şi preşedintele Fondului Monetar Internaţional şi cel al Băncii Mondiale.