• Home
  • Știri
  • ANRE simplifică modelul de factură la energie electrică pentru clienţii casnici

ANRE simplifică modelul de factură la energie electrică pentru clienţii casnici

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat noi reglementări care vin în sprijinul clienţilor finali casnici de energie electrică, simplificând modelul de factură. În același timp, ANRE anunță că vor fi impuse reguli pentru furnizorii care emit cu întârziere facturile.

„În vederea armonizării cadrului de reglementare existent cu prevederile legislaţiei naţionale şi europene şi în raport cu recentul Regulament de furnizare a energiei electrice la clienţii finali, aprobat prin Ordinul preşedintelui ANRE nr. 5/2023, am aprobat, în şedinţa de astăzi a Comitetului de Reglementare al ANRE, Ordinul pentru aprobarea contractului-cadru de furnizare a energiei electrice în regim de serviciu universal, a condiţiilor generale de furnizare a energiei electrice în regim de serviciu universal şi a modelului de factură aplicabil tuturor clienţilor casnici”, se arată în comunicatul ANRE, potrivit digi24.ro.

Modelul de factură pentru clienţii casnici a fost simplificat şi va conţine:
date de identificare şi contact ale furnizorului şi ale clientului,
data de încetare a contractului,
dacă contractul este încheiat pe perioadă determinată,
perioada de facturare,
cantitatea totală de energie electrică facturată,
preţul final facturat,
valoarea totală de plată,
data scadentă a plăţii,
TVA

În cazul în care furnizorul emite factura pentru o perioadă de facturare mai mare decât cea prevăzută în contract sau stabilită conform reglementărilor în vigoare, acesta este obligat să eşaloneze la plată sumele datorate de către client, pe o perioadă cel puţin egală cu perioada de facturare pentru care a fost emisă factura, fără a percepe penalităţi.
Celelalte elemente necesare înţelegerii de către client a facturii sunt prezentate în anexa la factură şi au scopul de a ajuta clientul casnic în optimizarea propriului consum de energie electrică.

De asemenea, prin contractul, cadru de furnizare a energiei electrice în regim de serviciu universal aprobat sunt obligaţi furnizorii ca în cazul consumatorilor vulnerabili, eşalonarea la plată a facturii este pe o perioadă de minimum 3 luni sau convenită de părţi.

Mai mult aici

Parteneri