AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Aproape 1.000 de medici nu mai vor să facă gărzi, de la 1 iulie

Unele spitale riscă să rămână fără medici de gardă. Iar asta înseamnă că pacienții nu vor mai avea asistenţă medicală 24 de ore din 24. Aproape 1.000 de doctori au anunţat că, de la 1 iulie, nu vor mai face gărzi suplimentare dacă acestea nu sunt plătite mai bine. Acum medicii primesc mai puţin de jumătate din banii care spun că li se cuvin. Reprezentanţii sindicatelor au discutat cu ministrul Sănătăţii şi aşteaptă o ofertă concretă.

Din cei 11.000 de medici care au contracte de muncă pentru gărzile suplimentare, aproape 10% s-au înscris pe platforma de protest prin demisie a Federaţiei Solidaritatea Sanitară. Mulţi fac gărzi la Urgenţe.

Potrivit sindicaliştilor, pe platforma de protest se înscriu în continuare medici dispuşi să renunţe la gărzile suplimentare din 1 iulie. Intenţiile lor sunt anunţate şi la spitale, şi la Ministerul Sănătăţii.

Multe spitale depind de contractele pentru gărzi. Mai ales că angajările sunt încă blocate.

Reprezentanţii protestatarilor au discutat cu ministrul Sănătăţii despre plata gărzilor şi sporurilor. Cer să fie calculată în funcţie de salariul actual. Iar în viitoarea lege a salarizării, personalul medical şi auxiliar să fie mai bine plătit.

Daniel Bulboacă, vicepreședinte, Federația Solidaritatea Sanitară: „Dacă reuşim să ne întâlnim cu Guvernul şi cu premierul şi stabilim un acord prin care să trasăm nişte termene foarte clare de remediere, doar prin această metodă putem temporiza puțin revolta oamenilor din Sănătate şi declanşarea grevei. Urmează să ne transmită cifrele concrete”.

Sindicaliștii din Solidaritatea Sanitară au programată o grevă de avertisment pe 27 iunie şi greva generală din 1 iulie. Cei de la Sanitas sunt în grevă japoneză.

Sursa – stiri.tvr.ro

© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!