Aproape de noi, în Europa: Van der Bellen este președintele Austriei; Hofer și-a recunoscut înfrângerea

Candidatul independent Alexander Van der Bellen, la prezidențialele din  Austria, sprijinit de Verzi, l-a învins duminică pe contracandidatul său Norbert Hofer, susținut de extrema dreaptă, potrivit unui prim sondaj realizat de postul public de televiziune ORF, transmite DPA, citată de Agerpres.
Van der Bellen era creditat cu 53,6% din voturi, față de 46,4% pentru Hofer, potrivit primelor estimări. Hofer a primit circa 1,9 milioane de voturi, față de peste 2 milioane de voturi câștigate de Van der Bellen, arată aceleași estimări, potrivit EFE.
Estimările făcute de ORF au la bază contabilizarea a 58% dintre buletinele de vot. Marja de eroare este de 1,2 puncte procentuale, ceea ce înseamnă că înfrângerea lui Hofer era aproape sigură.
De altfel, Partidul Libertății (FPO, de extremă dreapta) a recunoscut deja înfrângerea candidatului său Norbert Hofer, potrivit AFP. „Doresc să-l felicit pe domnul Van der Bellen pentru acest succes”, a declarat secretarul general al FPO, Herbert Kickl, la televiziunea publică. Un posibil câștig al extremei drepte, în Austria, a frisonat Europa și alături de alte schimbări nedorite – a se vedea Brexit-ul, de pildă –  ar fi reconfigurat nedorit bătrănul continent care are încă multe întrebări nerezolvate, iar unele apar sau pot să apară în urma alegerii unui nou președinte în SUA, partenerul cel mai importat din NATO.

D. Dumitru, AMPress