• Home
  • Știri
  • Arafat a explicat ce trebuie să facă românii în cazul unei explozii la centrala nucleară Zaporojie

Arafat a explicat ce trebuie să facă românii în cazul unei explozii la centrala nucleară Zaporojie

centrala zaporojie

Raed Arafat a explicat, în exclusivitate la Antena 3 CNN, ce trebuie să facă românii în cazul unei explozii la centrala nucleară Zaporojie.

Șeful DSU recomandă populației să NU iasă din casă în cazul unei explozii la centrala din Zaporojie. Arafat a declarat că vor fi emise alerte dacă norul radioactiv va ajunge în România.

”Distanța care este de câteva sute de kilometri față de România ne pune în situația în care să nu avem un impact serios asupra României și să fim, la acest moment, feriți de un impact care să necesite să luăm anumite măsuri.

Simulările care se fac zilnic, direcția vântului, viteza vântului, toate aceste aspecte trebuie luate în considerare dacă se întâmplă ceva, la momentul respectiv și dacă este vreo problemă, atunci măsurile care se iau sunt simple: prevenirea expunerii, care se face prin rămânere la domiciliu pentru un număr de ore sau o perioadă care va fi relativ scurtă având în vedere distanța mare.

Atunci se emit recomandările și depinde de gravitatea situației dacă se vor emite prin RO Alert, prin aplicația DSU, prin mijloace media și așa mai departe”, a explicat șeful DSU, Raed Arafat, potrivit antena3.ro.

Recomandările vin în contextul în care, în Ucraina, este alertă nucleară, după ce președintele Volodimir Zelenski a anunțat că armata rusă a plantat explozibili la centrala Zaporojie.

”Scenariul rusesc de minare a centralei a fost aprobat pentru teroriști”, avertizează liderul de la Kiev.

Parteneri