• Home
  • Prima
  • Arafat: Impactul pe resursa umană, o suprasolicitare. În următoarele zile poate va fi și mai greu

Arafat: Impactul pe resursa umană, o suprasolicitare. În următoarele zile poate va fi și mai greu

arafat 1 1

Cea mai mare problemă cu care se va confrunta sistemul medical în următoarea perioadă va fi cea a resursei umane, nu cea a aparaturii, a spus marți seara, la Digi24, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat. El a menționat în context că se bucură că CCR a respins plângerea Avocatului Poporului, pentru că altfel, nu s-ar mai fi putut face detașări de cadre medicale, iar criza ar fi devenit foarte dificil de gestionat.

„Impactul pe resursa umană, o oboseală în plus, o suprasolicitare, acesta este momentul în care suntem. Cred că în următoarele patru-șase săptămâni cam asta va fi situația și poate va fi și mai greu în următoarele zile”, a avertizat Raed Arafat. El a explicat că acesta este realitatea prin care au trecut ți trec și alte țări.

„Nu suntem singuri. Nici nu suntem la topul topurilor țărilor afectate. Din păcate, avem țări prietene – Belgia, Olanda, Franța – toate sunt cu un impact major asupra lor acum. Din Belgia știu că s-au transferat bolnavi în Olanda. Acum Olanda are și ea discuții unde transferă și cum face, toate țările respective tratează această problemă ca o situație de suprasolicitare, o „catastrofă”, unde solicitările sunt mult mai mari decât posibilitățile și atunci toate țările găsesc soluții în acest sens și se adaptează și această adaptare este prin transfer, prin realocare de paturi, prin reducerea activității elective, prin suplimentarea paturilor în anumite zone, deci acesta este modul de lucru peste tot”, a arătat Arafat, potrivit digi24.ro.

Întrebat de câte paturi suplimentare ar mai fi nevoie în București la o incidență de 4 la mie, Raed Arafat a explicat că în fiecare zi în București sunt sute de cazuri. „De aici trebuie să calculați: cam 5 la sută din ele este posibil în următoarele zece zile să aibă nevoie de terapie intensivă, probabil cam 20-30 la sută e posibil să aibă nevoie de oxigen și de terapie intermediară”, a arătat șeful DSU.

El a spus că Spitalul Malaxa din București va fi transformat în spital COVID și astfel se vor face locuri nu numai de terapie intensivă, ci și intermediară. Se caută soluții de suplimentare de locuri și în alte spitale din București, pentru că în UPU stau pacienți care nu au locuri de internare.

„Dar cea mai mare problemă va fi cea a resursei umane”, a repetat Raed Arafat.

„Și ce mă bucură azi e că la nivelul Curții Constituționale plângerea Avocatului Poporului a fost respinsă, pentru că era cât pe ce să pierdem și posibilitatea detașării cadrelor medicale, care ne-ar fi introdus într-o situație extrem de dificilă în gestionarea crizei. Prin respingerea plângerii de către CCR, am rămas cu instituția detașării, deci putem detașa mai departe în baza legii 136”, a punctat Arafat.

Colegii din alte țări au arătat că atunci când au ajuns în situația de presiune foarte mare, au fost obligați să ia anumite decizii medicale dificile – să mute ventilatoare de la un pacient la altul, s-a întâmplat în Italia, asta este medicina de dezastre deja, a spus Raed Arafat.

„Medicină de dezastre înseamnă să dai șansa cea mai mare la cel mai mare număr de pacienți pentru a le salva viața, ceea ce înseamnă că în momentul în care o persoană nu mai are nicio șansă, din punct de vedere medical o asiști, o tratezi paliativ, dar nu pui resurse suplimentare, dacă n-ai resurse”, a explicat secretarul de stat.

Parteneri