• Home
  • Prima
  • Arafat își continuă războiul cu Rafila pentru SMURD: „Nu poți compara mere cu pere. O să venim cu date concrete”

Arafat își continuă războiul cu Rafila pentru SMURD: „Nu poți compara mere cu pere. O să venim cu date concrete”

arafat smurd

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, își continuă polemica pe care o are cu Ministerul Sănătății în legătură cu serviciile SMURD, aducând noi argumente că această structură, de care s-a ocupat personal, trebuie să-și păstreze actualul statu quo și nu trebuie subordonată ministerului condus de Alexandru Rafila.

Raed Arafat preia, duminică seara, pe Facebook, imagini spectaculoase de la o operațiune de salvare a doi copii care au căzut într-o râpă, după ce se răsturnaseră cu ATV-ul. Șeful DSU subliniază că echipa SMURD acționează atât de profesionist tocmai pentru că a beneficiat de trei ani de pregătire adecvată.

„Acest caz face parte din așa-pretinsele numai 9% din cazurile sistemului de urgență rezolvate de SMURD! Trei ani a durat pregătirea colegilor piloți și a echipelor medicale împreună și cu salvamontiștii ca să coboare cu troliul și să execute astfel de misiuni extrem de delicate. Trei ani și o implicare directă a Serviciului de Salvare Aeriană REGA din Elveția, printr-un proiect finanțat de Confederația Elvețiană”, spune Raed Arafat, potrivit digi24.ro.

Secretarul de stat combate astfel o idee care ar fi fost vehiculată în comunicările oficiale ale Ministerului Sănătății, potrivit căreia serviciile SMURD au o pondere nesemnificativă, pentru că rezolvă doar 9 la sută din cazurile sistemului de urgență. Raed Arafat spune că dincolo de faptul că această cifră nu corespunde realității, raportarea este neadecvată, pentru că „se compară mere cu pere”.
„Și ne lasă de înțeles într-un comunicat al Ministerului Sănătății că SMURD este nesemnificativ, pentru că rezolva doar 9%. Lăsând la o parte că procentul este unul greșit și comparația este făcută tendențios, chiar dacă am vorbi de 9%, fiecare viață contează”, subliniază șeful DSU. „SMURD nu intervine la codul verde, ci intervine la cazurile de cod roșu și eventual galben. Nu poți compara mere cu pere”, subliniază Raed Aradat.

El promite că o să vină cu date concrete despre activitatea sectorului de urgență și o să arate că „fiecare componentă din acest sector are importanța ei și nu poate fi înlocuită”.

Parteneri