• Home
  • Prima
  • Arafat, replică pentru Rafila: Integrarea SMURD în Ministerul Sănătăţii ar strica ceea ce s-a construit

Arafat, replică pentru Rafila: Integrarea SMURD în Ministerul Sănătăţii ar strica ceea ce s-a construit

arafat 1

​​Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretarul de stat Raed Arafat, afirmă că nu vede niciun motiv pentru o eventuală integrare a SMURD în Ministerul Sănătăţii, demers care nu ar face decât „să slăbească sistemul şi să strice ce s-a construit”.

„Integrarea în Ministerul Sănătății a SMURD sau ruperea modului de lucru al sistemului de urgenţă care există la momentul actual, care este un mod integrat cu DSU şi care şi-a dovedit eficienţa – cel puţin pe durata pandemiei s-a văzut foarte clar eficienţa unei coordonări unitare – şi întoarcerea în timp la un model în care fiecare era într-un alt loc nu face decât să slăbească sistemul şi să strice ce s-a construit. Mergem mai departe pe un model integrat. Cu MS se colaborează, dar coordonarea este într-un singur singur loc. La o intervenţie nu merge numai Ambulanţa, medicul, merg şi pompierii, şi SMURD-ul, elicopterul”, a declarat dr. Raed Arafat, care s-a aflat joi la Braşov, cu prilejul inaugurării noii clădiri a UPU-SMURD, potrivit Agerpres, citată de hotnews.ro.

El a subliniat că nu vede niciun motiv pentru această „ruptură”: „Acest sistem, de când l-am dezvoltat, din 2007, l-am dezvoltat să mergem împreună. (…) Nu văd acum niciun motiv să rup acum, unele la Interne, altele la Sănătate, şi să stricăm ceea ce s-a dovedit foarte eficient.”

Rafila vrea serviciile medicale de urgență la Ministerul Sănătății
Reacția șefului DSU vine după ce ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit joi despre „gândire integrativă la nivelul Ministerului Sănătății” în ceea ce privește serviciile medicale de urgență, precum și celelalte tipuri de servicii medicale. Concret, serviciile medicale de urgență – inclusiv SMURD, ambulanța, Unitățile de Primiri Urgențe ale spitalelor și Compartamentele de Primiri Urgențe – se află acum sub coordonarea Departamentului pentru Situații de Urgență.

Alexandru Rafila vrea să scoată serviciile medicale de urgență din subordinea lui Raed Arafat și să le aducă la Ministerul Sănătății, care le finanțează în acest moment, dar nu are coordonarea lor.

Parteneri