Astăzi, Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului!  Tradiții și superstiții

Postul Crăciunului, al doilea ca importanță după Postul Paștelui, începe pe 14 noiembrie şi se încheie pe 24 decembrie. Dat fiind faptul că postul Crăciunului începe din 15 noiembrie, în mod normal Lasata secului ar avea loc cu o zi înainte, respectiv 14 noiembrie. Dar pentru că data de 14 noiembrie pică într-o zi de miercuri, zi de post, Lăsatul secului are loc marți, 13 noiembrie.

Tradițiile, obiceiurile și rânduiele bisericești indică faptul că, în Postul Crăciunului avem dezlegare la peşte şi preparate din peşte, la vin şi untdelemn în toate zilele de sâmbătă şi duminică.

Tradiții, superstiții și obiceiuri în Postul Crăciunului
Tradiția ne spune despre postul Crăciunului că ar fi fost poruncit de Maica Domnului bătrânului Crăciun, fiindcă tăiase mâinile bătrânei Crăciunoaie, nevasta sa, care moșise pe Maica Domunului.
În postul Crăciunului se realizează și practici de magie premaritală sau chiar practici oculare, astfel fetele nemăritate trebuie să adune câte o surcină în fiecare zi a postului, iar în Ajunul Crăciunului vor fierbe crupe fără sare. Aceste crupe după ce sunt fierte le vor pune pe masă pentru ca seara venind umbra ursitorului lor, pe cahlă, să aibă ce ospăta.

Distribuie prietenilor

Unul dintre obiceiurile din perioada postului este şi spălarea veselei cu cenuşă sau leşie, ca să nu mai aibă nicio urmă de carne sau derivate ale acestor produse.

Postul Crăciunului este marcat de rugăciuni și curățire spirituală, pentru a ne pregăti sufletește de primirea pruncului Sfânt, nașterea Domnului Iisus Hristos. Să dăm de pomană să nu ne abatem de la cele zece porunci sfinte, asta înseamnăpostul Crăciunului, pe lângă restricțiile culinare ce se impun.

Ce nu ai voie să faci de Lăsata Secului pentru postul Crăciunului

Începând de zi și până în ziua de 15 noiembrie când intrăm în postul de 40 zile al Crăciunului, tradițiile spun că nu avem voie să dăm bani cu împrumut, femeile nu au voie să coasă, să spele sau să aibă alte activități în gospodărie, pentru a fi ferite de boli și de rele.
De asemenea, de Lăsata Secului din Postul Crăciunului, femeile fac turte de mălai şi le dau de pomană pentru morţi şi vii”.

Sursa – a1.ro