Astăzi, Sâmbăta Luminii, a Moșilor de toamnă. Tradiții pentru SPOR și SĂNĂTATE

In prima sambata din luna noiembrie, dinaintea Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil, in Sambata Luminii, se face mare praznic pentru cei adormiti intru Domnul.

Pomenirea din aceasta zi are o semnificatie spirituala aparte : in lacasurile ortodoxe se oficiaza slujbe speciale pentru toti cei trecuti la viata vesnica, mosii si stramosii nostri. Cu apelativul de mosi sunt numiti nu numai mortii, dar si sarbatorile oranduite special pentru ei, numite in popor Mosii de iarna si Mosii de Rusalii. În Sambata Luminii, crestinii ortodocsi ii praznuiesc pe cei adormiti in dreapta credinta, iar pomenirea celor dragi este numita in popor Mosii de Arhangheli sau Mosii de toamna.

Traditii pentru spor si sanatate

Distribuie prietenilor

Daruri de milostenie la slujba parastasului
In credinta crestina, viata nu se termina odata cu moartea trupeasca. De aceea, o zi de comemorare pentru cei trecuti la viata vesnica are o semnificatie aparte. In aceasta zi, sa mergem la biserica, sa rostim rugaciuni pentru rudele comemorate, sa le amintim numele la Sfanta Liturghie si sa facem fapte de milostenie, impartind sarmanilor din comunitatea in care traim :coliva, vin, colaci, pachete cu mancare, lumanari, haine si diverse obiecte pentru un trai mai bun al acestor sarmani.
Prin traditie, cei adormiti participa in mod nevazut la Sfanta Liturghie, iar aceste jertfe, aduse de credinciosi spre pomenirea celor dragi, insotesc rugaciunea rostita de preotii slujitori.

Simboluri crestine in ziua praznicului
Coliva si vinul nu trebuie sa lipseasca de la slujbele de pomenire. Coliva semnifica trupul celui adormit, este expresia materiala a credintei noastre in inviere, pentru ca este preparata din boabe de grau, iar Mantuitorul Iisus s-a folosit de parabola bobului de grau, prevestind Invierea Sa.

Coliva suntem noi, toti
De asemenea, coliva suntem noi toti, uniti in aceeasi credinta in Dumnezeu. Cand se spune „Vesnica pomenire”, tinem coliva noi, cei prezenti la acea pomenire, impreuna cu preotul. Daca nu ajungem la platoul cu coliva, atingem cu mana persoana din fata noastra. Astfel, toti suntem uniti in acelasi crez si in aceeasi credinta.
„La Sfanta Liturghie, vinul si painea se transforma in sangele si trupul Domnului. Prin Sfanta Liturghie se reactualizeaza jertfa de pe Muntele Golgota in mod nesangeros. Totodata, prin aceasta jertfa am fost eliberati noi, oamenii, din robia pacatului stramosesc, faptuit de Adam si Eva”, ne spune parintele Valentin Fotescu, Doctor in Teologie, preot la Biserica Sfanta Vineri Noua din Bucuresti (Bd. Nicolae Titulescu).

Lumanarile aprinse sunt faptele bune
Lumanarile aprinse in ziua praznicului simbolizeaza atat lumina credintei, cat si lumina faptelor bune ale celui comemorat. De aceea, pe parcursul slujbei trebuie sa arda tot timpul lumanari.

Tamaia este increderea in viata vesnica
In zilele de pomenire, in timpul ritualului, tamaia trebuie sa arda din belsug, iar preotul sa tamaieze ofrandele si mormantele celor pomeniti. Tamaia aprinsa reprezinta, de asemenea, increderea in viata vesnica.

In cimitire, ofrande la mormintele celor dragi
Prin traditie, pana in ziua praznicului Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil, in data de 8 noiembrie, fiecare crestin ii comemoreaza pe cei dragi, rude si prieteni, plecati la viata de dincolo. In aceste zile, in cimitire asezam ofrande pe mormintele celor dragi : flori proaspete, aprindem lumanari si tamaie langa crucea care vegheaza somnul celui adormit. Momentele de reculegere si rugaciunile rostite la mormintele celor comemorati sunt dovezi ale iubirii noastre fata de cei dragi, plecati in eternitate.

Evlavie si generozitate
Traditia crestina spune ca ofrandele oferite de sufletul celui adormit au puterea sa mijloceasca pe langa Dumnezeu pentru iertarea unor pacate, savarsite de acesta cu gandul sau cu fapta, in timpul vietii. Pentru ca, potrivit credintei crestine, toti cei care mor impacati cu Dumnezeu, dar si cu semenii lor pe care au fost suparati in timpul vietii, se unesc cu Mantuitorul Hristos, primul care a biruit moartea.

Din biserica lui Hristos fac parte crestinii cei vii si cei adormiti
Spre deosebire de alte religii, crestinii cei vii si cei adormiti (morti)- fac parte din Biserica lui Hristos. Aceasta ii numeste pe cei trecuti la viata de dincolo „adormiti”. Astfel, Mantuitorul Iisus daruieste cuvantului „adormit” intelesul de inviere, stiut fiind faptul ca, din aceasta stare, cel adormit se poate trezi.

Pomelnicele, de ajutor pentru sufletele celor adormiti
In ziua praznuirii, care se desfasoara in biserici, este esentiala prezenta noastra la slujba, cu evlavie si in deplina liniste. Dimineata, dupa slujba Sfantei Liturghii, la slujba Parastasului, preotul citeste pomelnicele, cu numele de botez ale rudelor adormite.

Ofrande sfintite pentru copii, varstnici si bolnavi
Acum ofrandele sfintite in sfantele lacasuri : coliva, prescurea (painea) si vinul, simboluri ale unitatii euharistice dintre cele doua lumi, se impart in primul rand celor saraci- copiilor si varstnicilor, dar si persoanelor bolnave din comunitatea noastra. In pachetele cu mancare sa punem struguri, peste, paine, coliva si masline, comparate de Iisus cu sufletul omului.

Ofrande pentru cei morti fara lumina
In ziua praznicului se aprind lumanari pentru cei vii si pentru cei morti fara lumina. De asemenea, se impart ofrande : coliva , mancare si vin pentru cei morti fara lumina in imprejurari napraznice: inecati, omorati, trasniti, disparuti in accidente rutiere.

Cel care respecta traditia va fi binecuvantat cu un har
Acum, din roadele binecuvantate ale acestei toamnei bogate, putem oferi saracilor ofrande mai generoase pentru cei adormiti. In schimb, traditia crestina spune ca, in urma acestor pomeniri, puterea divina il invredniceste pe cel care le implineste cu harul de care are nevoie si cu toate cele care ii sunt de folos. In acelasi timp, respectand traditia Mosilor de toamna vom petrece postul Craciunului in deplina sanatate.

Sursa – obiectiv.info