AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Astăzi, sărbătoare de mare însemnătate! Acoperământul Maicii Domnului, ocrotitoarea tuturor credincioșilor

Acoperamantul Maicii Domnului este o sarbatoare importantă praznuita pe 1 octombrie.
Este o zi in care se face pomenire de o minune petrecuta in biserica Maicii Domnului din Vlaherne (Constantinopol), in timpul imparatului Leon Inteleptul (886-911).

Potrivit crestinortodox.ro, într-o noapte, pe cand doxologia se incheia la Vlaherne, Sfantul Andrei a vazut-o pe Maica Domnului rugandu-se pentru intreaga lume. Ea stralucea de lumina ca soarele si acoperea poporul cu cinstitul ei acoperamant, fiind impreuna cu osti ceresti si cu multimea de sfinti, care in haine albe si in cucernicie stateau imprejurul ei. Printre acestia erau prezenti: Sfantul Ioan Botezatorul si Sfantul Evanghelist Ioan.

In urma acestei minuni, Sfantul Andrei a zis catre ucenicul sau, Epifanie: “Vezi, frate, pe Imparateasa si Doamna tuturor, care se roaga pentru toata lumea?” Iar el a raspuns: “O vad, sfinte parinte, si ma minunez, ca o vad acoperind pe oamenii care sunt in sfantul locas, cu cinstitul ei acoperamant, care straluceste mai mult decat soarele”.

Acoperind Maica Domnului credinciosii cu cinstitul ei acoperamant se ruga astfel: “Imparate ceresc, primeste pe tot omul cel ce Te lauda si cheama numele Tau si unde se face pomenirea numelui meu sfinteste si preamareste pe cei ce Te preamaresc pe Tine si pe cei ce cu dragoste ma cinstesc pe mine, Maica Ta. Primeste-le, Doamne, rugaciunile si fagaduintele si-i scapa de toate nevoile si rautatile”.

Prin aparitia in biserica din Vlaherne, cand Maica Domnului si-a intins Acoperamantul asupra crestinilor, ni s-a descoperit ca ea este ocrotitoarea tuturor credinciosilor, ca este aparatoarea noastra. Ne scoate din primejdii, ne apara de rele. “Aparatoare Doamna, pentru biruinta multumiri, izbavindu-ne din nevoi, aducem tie, Nascatoare de Dumnezeu”, spunem intr-una din rugaciunile Bisericii.

AMPress

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!