![Ce îngeri protejează fiecare zodie și ce daruri divine oferă nativilor! Descoperă cine te veghează! 1 horoscop mai 1](https://ampress.ro/wp-content/uploads/2023/10/horoscop-mai-1-417x350.jpg)
Astăzi, Sfânta Cecilia, cea care veghează și ajută muzicienii
Sfânta Cecilia face parte dintre sfinții mai puțin cunoscuți. În fiecare an, pe 22 noiembrie, credincioșii creștini o pomenesc, cu fastul cuvenit, pe Sfânta Muceniță Cecilia sau Santa Cecilia din Trastevere. Este un simbol de smerenie și de iubire față de Dumnezeu, dar și patroana spirituală a muzicienilor.
Despre Sfânta Cecilia se știe că a venit pe lume la Roma, în sânul unei familii cu stare. Încă din adolescență, Sfânta Cecilia avea o frumusețe răvășitoare. Era plină de talente și avea o cultură deosebit de bogată. Harul muzicii l-a dobândit și cânta dumnezeiește. Numai că a ales să-și dedice viața credinței creștine, în ciuda numeroșilor pețitori care-i dădeau târcoale.
Făcuse un jurământ de castitate în numele credinței, dar tatăl ei a luat decizia de a o căsători cu un tănăr necredincios, Valerian. În ziua în care a avut loc nunta, Cecilia s-a rugat, cântând și recitând psalmi. Voia să scape din situația în care se afla împotriva dorinței ei. După ce oaspeții au plecat, mirii s-au retras în camera nupțială. Atunci, Cecilia i-a spus mirelui ei că are un înger păzitor. Și că acesta îl va face să se căiască amarnic dacă va încerca să o atingă. Și că, în cazul în care îi va respecta fecioria, îl va proteja și pe el.
Neîncrezător, Valerian i-a cerut Ceciliei să-i arate acel înger, iar i-a spus că îl va putea vedea numai după ce va primi Botezul. Așa se face că Valerian a fost convertit la credința creștină, din respect pentru soția lui. Legenda spune că, într-o zi, când a venit acasă, Valerian și-a găsit soția rugându-se la un înger spectaculos, cu aripi de foc, care i-a pus ei pe cap o cunună de trandafiri, iar lui, una de liliac. Cei doi soți au trăit în continuare fără de păcat, făcând acte de binefacere pentru oameni aflați la nevoie.
Muzica dă putere
Cântecele Ceciliei erau pentru a slăvi numele Domnului, acompaniate uneori de câte un instrument muzical. Datorită ei, au fost convertite la creștinism mii de persoane, existând chiar o poveste care spune că, într-o singură zi, Papa de atunci ar fi botezat nu mai puțin de 400 de oameni. Dar a venit și perioada persecuțiilor împotriva creștinilor, când Valerian a fost arestat și condamnat la moarte prin decapitare, alături de fratele lui și de soldatul care a refuzat să-i execute.
Cecilia le-a îngropat cadavrele, gest care a stârnit furia autorităților, cu atât mai mult cu cât ea provenea dintr-o familie cu mare influență. A fost închisă în sauna propriei case, pentru a se asfixia cu aburi, însă credința a salvat-o. În final, s-a ordonat executarea ei. S-a stins din viață pe 22 noiembrie, în anul 230. A fost înmormântată așa cum a murit, pe o parte, alături de mormintele papale din Catacombele Sfântului Callixt, cele mai mari din Roma.
Continuarea pe libertateapentrufemei.ro