Astăzi, Sfânta Ecaterina, „logodnica lui Hristos”

În fiecare an, pe 25 noiembrie, lumea creștină o pomenește pe Sfânta Mare Muceniţă Ecaterina. Sfânta Ecaterina este protectoarea tinerilor, a iubitorilor de carte, a medicilor, învățătorilor, matematicienilor, profesorilor și studentilor. Îi ajută pe toți cei aflați în pragul cununiei sau care își doresc să se căsătorească. Veghează asupra femeilor sterpe, a săracilor și a tuturor credincioșilor.

De loc din Egipt, din cetatea Alexandriei, preafrumoasa Ecaterina era fiica principelui Constas. Înaltă, zveltă și atrăgătoare, era renumită, nu numai în locul ei de baștină, ci și pe alte meleaguri. Mai mult decât atât, și-a dedicat copilăria și adolescența studiului, uimind pe toată lumea cu înțelepciunea și intelgența ei. Și nu puțini erau aceia care o râvneau, motiv pentru care veneau în Alexandria doar ca să o vadă. Știa multe limbi străini, stăpânea arta oratoriei. Cu toate astea, era o fire modestă, cu un suflet virtuos.

Credincioasă creștină, deși trăia în timpul domniei crudului Împărat Maximilian, încerca să atragă cât mai mulți oameni pe calea credinței. Tineri importanţi o cereau în căsătorie, dar ea refuza, în ciuda insistențelor părinților ei. Până la urmă, le-a spus alor ei că se va căsători numai cu un tânăr superior ei, atât din punct de vedere intelectual, cât și al bogăției și frumuseții. Dar căutările lor nu au dat roade. La un moment dat, un folozof i-a spus că știe pe cineva care corespunde dorinței ei, dar că pentru a-l cunoaște va trebui să adoarmă ținând la piept icoana Preasfintei Fecioare cu Iisus Hristos.

Distribuie prietenilor

Așa a făcut și a avut o viziune cu Maica Domnului și Fiul Ei, care nu a dorit-o fiindcă nu era botezată. Apoi a trecut la creștinism prin botez, iar la o adoua viziune a primit un inel de la Iisus, motiv pentru care a rămas cunoscută drept logodnica Lui. A fost jertfită în numele credinței, fiind trasă pe roată, apoi decapitată, la numai 20 de ani.

Continuarea pe libertateapentrufemei.ro