Astăzi, Sfânta Iuliana, protectoarea mamelor

Sfanta Iuliana este praznuita pe data de 21 decembrie. Sfanta Iuliana a trait la sfarsitul secolului al III-lea, inceputul secolului al IV-lea. Era fiica unor parinti bogati, care au logodit-o cu Eleusie, un senator pagan. Iuliana a refuzat sa se casatoreasca cu Eleusie, motivand ca nu este crestin. Din aceasta cauza, tatal fetei o va da in mainile lui Eleusie, spre a fi judecata si pedepsita.

Pentru ca a refuzat sa se inchine idolilor pagani, Iuliana a fost spanzurata de par, i s-au ars parti ale trupului cu fiare inrosite si a fost aruncata intr-un cuptor incins, din care a iesit nevatamata. Vazand cele intamplate, 500 de barbati si 130 de femei au lepadat credinta pagana. Din porunca lui Eleusie toti au fost ucisi, impreuna cu Iuliana, care avea doar 18 ani.

Din relatarea vietii Sfintei Iuliana aflam ca intr-o noapte, pe cand sfanta statea la rugaciune, i s-a aratat diavolul in chip de inger de lumina si i-a spus ce chinuri avea sa sufere in continuare. Ispititorul o invata sa aduca jertfe idolilor, ca sa scape cu viata. Dar Iuliana, intelegand primejdia, s-a rugat fierbinte catre Dumnezeu ca sa-i descopere cine era acela care i se aratase. Prin puterea Domnului, diavolul a marturisit singur cine este, iar sfanta cu putere minunata l-a legat si l-a pedepsit pana in dimineata in care a fost din nou scoasa la chinuri.

Distribuie prietenilor

Sfanta Iuliana este considerata protectoarea mamelor care nasc, iar numele ei este invocat la nasteri si in timpul diverselor boli. In icoane este zugravita si in chipul unei persoane care reuseste sa prinda in lanturi un diavol inaripat, dar si cum suporta diverse torturi luptandu-se cu diavolii.

Sursa – crestinortodox.ro