Astăzi, Sfânta Muceniță Filofteia. Respectă aceste tradiții

filofteia 2

Sfânta Muceniţă Filofteia a trăit la Sud de Dunăre în secolul al XIII-lea. După ce mama sfintei a murit, și Filofteia a rămas orfană când avea 12 ani, tatăl ei s-a recăsătorit. Din păcate, mama ei vitregă n-a iubit-o pe Filofteia: deseori o bătea, o certa și o pâra tatălui ei, dorind s-o certe şi acesta.

Fiind milostivă din fire, Sfânta Muceniță Filofteia împărțea săracilor o parte din mâncarea ce trebuia s-o ducă tatălui ei , care muncea la câmp. El a urmărit-o pe Filofteia și,când a constatat că ea împărțea săracilor ,zi de zi, din hrana ce trebuia s-o primească, s-a înfuriat, și-a pierdut controlul, și a lovit-o pe Filofteia cu o bardă. Rana gravă provocată la picior i-a adus moartea copilei. Tatăl ei și cei din jur s-au speriat când au constatat că trupul copilei răspândea multă lumină și că nu poate fi ridicat de la pământ, că este greu ca plumbul. Copila a fost martirizată la vârsta de numai 12 ani.

Tradiții împlinite de-a lungul timpului în ziua de prăznuire

În ziua sărbătorii să nu folosim obiecte ascuțite
De-a lungul deceniilor, în tradiția populară, Sfânta Muceniţă Filofteia este considerată protectoarea copiilor, fetelor care vor să se căsătorească și a tinerilor. Potrivit tradiției, în ziua de prăznuire nu trebuie să folosim obiectele ascuție: cuțitul, furculița, nici toporul. Nici pâinea nu trebuie tăiată cu cuțitul și trebuie ruptă cu mâna. Mai mult, o superstiție din bătrâni menționează că persoanele care muncesc în această zi de sărbătoare vor atrage numeroase necazuri asupra familiei lor.

Să fim generoși cu copiii săraci
Tot în această zi este bine să fie oferită hrană copiilor săraci, iar familiile care fac acest lucru vor fi protejate de rele și de bolile grave. Pentru cei care au murit în condiții suspecte, cei dragi trebuie să se roage în această zi la Sfânta Filofteia, iar adevărul va ieși la iveală.

Sursa – click.ro

Parteneri