Astăzi, Sfântul Apostol Simon Zilotul, cel care protejează căsnicia

simon z 1

Pe 10 mai, Biserica Ortodoxă îl prăznuieşte pe Sfântul Apostol Simon Zilotul. Este unul din cei 12 apostoli ai Mântuitorului. Tradiţia creştină spune că Sfântul Apostol Simon Zilotul nu este altul decât mirele de la Cana Galileii. La nunta acestuia, Iisus a făcut prima minune – prefacerea apei în vin. Creștinii ortodocși îl prăznuiesc atât pe 10 mai, cât și pe 30 iunie.

Ocupă un loc de cinste în panteonul sfinților, numărându-se printre cei 12 apostoli ai Mântuitorului. A primit și numele de Canaanitul sau Zilotul, pentru a nu se confunda cu Sfântul Petru ori cu Sfântul Simeon, „fratele Domnului’. El este mirele din Cana Galileii. Este personajul pomenit la fiecare slujbă de cununie din Biserica Ortodoxă. Mai mult, el este considerat a fi patronul căsniciilor.

Din bătrâni, se povestește…

…că la nunta lui Simon Zilotul ar fi fost săvârșită prima minune a lui Iisus. Împreună cu ceilalți apostoli, a prefăcut apa în vin. Când Simon, mirele, a văzut una ca asta, și-a lăsat pe loc mireasa, casa și familia. Și a luat hotărârea de a-L urma pe Iisus Hristos, făcătorul de minuni. Pentru el, Iisus era aducătorul de mireasă. Și Mirele sufletelor curate. Așa se face că, prin credința lui, a devenit apostol și s-a aflat alături de ceilalți ucenici ai Domnului în foișorul unde s-a coborât Sfântul Duh. A propovăduit credința, călătorind în lume și și-a găsit sfârșitul în Britania, răstignit, pentru că a încercat să- lumineze oamenii prin cuvântul Evangheliei.

Sursa – libertateapentrufemei.ro

Parteneri