Astăzi, Sfântul Apostol Toma, cel care veghează arhitecții, zidarii și pietrarii
Pe 6 octombrie, Biserica Ortodoxă îl pomenește pe Sfântul Apostol Toma.
La fel ca și ceilalți Apostoli, Toma a fost pescar în ținutul Galileei. Scrierile bisericești spun că, după Pogorârea Sfântului Duh, Toma a plecat să propovăduiască Evanghelia pe pământurile Indiei. Acolo, a ridicat biserici, a hirotonit preoți și a sfințit episcopi. A convertit la creștinism mulți credincioși, printre care și surorile Tertiana și Migdonia, soții de principi indieni păgâni. De aici i s-a și tras moartea de martir, ucis cu lăncile de soldați, pe 6 octombrie.
A lăsat în urma sa scrieri religioase extrem de importante, precum Apocalipsa după Toma și Evanghelia Copilăriei, în care e descrisă perioada controversată a copilăriei lui Iisus. Îi este dedicată și prima duminică după Paști, „Duminica Tomii”. E patronul spiritual al arhitecților, zidarilor și pietrarilor.
Cu siguranță ai auzit adesea expresia „Toma necredinciosul”. În ciuda devotamentului său față de Învățător, cărțile sfinte îl descriu pe Toma ca fiind cel care nu crede până nu vede cu propriii ochi adevărul. Iar asta din pricina pățaniei de după Înălțarea la Cer a Mântuitorului. După Înviere, El S-a arătat ucenicilor, iar Toma nu era printre ei.
Așa se face că, la aflarea veștii că Iisus li s-a înfățișat Apostolilor, după chinurile la care fusese supus, Toma a reacționat cu suspiciune. Nu putea crede că s-a petrecut așa ceva. Avea nevoie de o dovadă concretă: ,,Dacă nu voi vedea în mâinile Lui semnul cuielor şi dacă nu voi pune degetul meu în semnul cuielor, şi dacă nu voi pune mâna mea în coasta Lui, nu voi crede.“ Și Iisus s-a arătat și a doua oară, după opt zile. Atunci l-a îndemnat pe Toma să-L privească cu atenție. În acel moment, Apostolul și-a mărturisit credința, numindu-L „Domnul meu și Dumnezeul meu!”.
Sursa – libertateapentrufemei.ro