AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Astăzi, Sfântul Dumitru, Izvorâtorul de mir, cel care descuie iarna

Sfântul Dumitru este prăznuit de creștinii ortodocși în fiecare an, la 26 octombrie. Sfantul Mare Mucenic Dimitrie a trait in timpul imparatilor Diocletian (284-305) si Maximian (286-305). Fiu al prefectului din Tesalonic, el a fost numit, datorita calitatilor sale, guvernator al Tesalonicului (dupa moartea tatalui sau).

Mai tarziu, imparatul Maximian a aflat ca Dimitrie este crestin, lucru care l-a maniat foarte tare. Drept urmare, intorcandu-se biruitor dintr-un razboi cu scitii, Maximian a poruncit sa se faca praznice in fiecare cetate, in cinstea zeilor. Venit la Tesalonic, imparatul l-a întrebat pe Dimitrie daca sunt adevarate cele auzite despre el. Dimitrie a marturisit cu indrazneala ca este crestin si a defaimat inchinarea paganeasca. Pedeapsa imparatului a fost maxima: Dimitrie a fost inchis in temnita si ucis cu sulita.

In traditia populara, Sfântul Dumitru usuca toate plante si dezfrunzeste codrul, fiind cel care descuie iarna. De asemenea, exista credinta ca pe 26 octombrie, caldura intra in pamant si gerul incepe a-si arata coltii.

Sfântul Dumitru este considerat si patronul pastorilor, ziua de 26 octombrie fiind ziua in care ciobanii afla cum va fi iarna. Acestia isi aseaza cojocul in mijlocul oilor si asteapta sa vada ce oaie se va aseza pe el. Daca se va culca o oaie neagra, iarna va fi buna, iar daca se va culca o oaie alba, iarna va fi aspra.

Un alt mod de a afla inca din 26 octombrie cum va fi iarna este sa urmaresti mersul oilor in dimineata sarbatorii. Daca dimineata se va trezi intai o oaie alba si va pleca inspre sud, iarna va fi grea; daca se va trezi o oaie neagra si va pleca spre nord, iarna va fi usoara.

Alte traditii si obiceiuri de Sfântul Dumitru:
Daca de SFANTUL DUMITRU este vreme aspra, iarna va fi buna, iar de va fi vreme buna, toamna va fi lunga si frumoasa.
Nu se piaptana, ca-i primejdios de lupi.
Daca de SFANTUL DUMITRU luna va fi plina si cerul acoperit de nori, iarna va fi aspra, cu zapezi grele.
De SFANTUL DUMITRU se face pomana grau fiert cu unt, lapte sau branza.
SFANTUL DUMITRU, zi a soroacelor
Ziua Sfântului Dumitru era si o zi a soroacelor, se terminau invoielile incheiate intre stapanii oilor si ciobani la San-George, de unde si zicerea ca “la San-George se incaiera cainii iar la Samedru se sfadesc stapanii”.
Tot în această zi se tocmesc servitorii pentru diverse treburi si se strica stanele. Taranii tund coama cailor pana la trei ani, ca sa aiba par frumos.
In anumite zone, taranii il cinstesc pe Sântul Dimitrie, Izvoratorul de mir, ca fiind cel ce a dat oamenilor vinul folosit la Sfanta Impartasanie.

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!