Astăzi, Sfântul Grigorie Taumaturgul

grigorie taumaturgul 1

Sfântul Grigorie Taumaturgul este prăznuit la data de 17 noiembrie în Calendarul ortodox.

Sfântul Grigorie Taumaturgul sau Sfântul Grigorie episcopul Neocezareei făcătorul de minuni a trăit în vremea împăratului Aurelian. A studiat retorica, dreptul şi latina în oraşul natal şi intră ucenic la Origen. Se botează creştin şi îşi schimbă numele din Teodor în Grigorie, iar trupul şi-l păstrează curat fără să cunoască păcat trupesc până la sfârşitul zilelor pe pământ.
A fost iubit de Dumnezeu şi de oamenii buni şi a fost urât de cei răi. A luptat împotriva ereziilor care bântuiau biserica în vremea lui şi a participat la sinodul din 265 din Antiohia. Confruntându-se cu Pavel de Samosata s-a rugat la duhul sfânt să-l lumineze. I s-a arătat Preasfânta Născătoare de Dumnezeu împreună cu Sf Ioan Teologul şi l-au învăţat corect taina Sfintei Treimi şi ce trebuie să creadă drept. Sf Grigorie a scris ce a visat şi acea scrisoare s-a păstrat multă vreme pentru cei care voiau să înţeleagă taina, până Neocezareea a căzut sub stăpânirea turcilor.

Odată când mergea spre Neocezareea s-a adăpostit de ploaie într-un templu păgân. Acolo sfântul s-a aşezat să-şi spună obişnuitele rugăciuni de noapte şi de dimineaţă şi să-şi facă cruci. De frica sfintei cruci care-i ardea, dracii au fugit din acel templu.
Când a primit misiunea de episcop al Neocezareei erau numai 17 creştini în cetate, cetatea era plină de tot felul de temple închinate idolilor, iar peste tot meirosea a carne arsă din jertfele aduse idolilor.
Uşor, uşor, cu puterea Cuvântului, sfânta credinţă se înmulţea iar închinarea la idoli dispărea, templele se pustiau iar idolii se sfărâmau, numele lui Iisus Hristos era preamărit în Neocezareea.

Când Diocleţian a dezlănţuit prigoana asupra creştinilor Sfântul Grigorie i-a sfătuit pe credincioşi să fugă şi să se ascundă, căci mai bine e să te ascunzi decât să nu rezişti chinurilor şi torturilor ca să cazi din credinţă.

După ce a încetat prigoana s-a întors în cetate şi a păstorit până la bătrânţe. Când a simţit că viaţa lui pe pământ se apropie de sfârşit a chemat un ucenic şi l-a întrebat câţi păgâni mai sunt în oraş. Răspunsul l-a mulţumit şi a zis “Slavă lui Dumnezeu căci, atunci când am venit eu în Neocezareea la episcopie numai șaptesprezece creștini am aflat, toată cetatea fiind idolatră. Iar acum, mergând către Dumnezeu, rămân atâția necredincioși câți credincioși s-au aflat întâi, căci acum toată cetatea este a lui Hristos”.

Sursa – click.ro

Parteneri