• Home
  • Spiritualitate
  • Astăzi, Sfântul Ioan Gură de Aur, ajutător al bolnavilor și apărător al celor necăjiți

Astăzi, Sfântul Ioan Gură de Aur, ajutător al bolnavilor și apărător al celor necăjiți

ioan gura de aur 1

În această zi, prăznuim unul dintre cei mai mari sfinți ai creștinătății, Sfântul Ioan Gură de Aur, ajutător al bolnavilor și apărător al celor necăjiți. Este mare făcător de minuni și nicio rugăciune înălțată către el nu rămâne fără răspuns.

Sfântul Ioan Gură de Aur s-a născut la Antiohia, nefiind cunoscut cu exactitate anul nașterii sale. Se crede că ar fi undeva între 344 și 354. A fost botezat la vârstă de 20 de ani și a studiat filosofia și retorica, scrie crestinortodox.ro, citat de rtv.net. A fost hirotonit diacon, apoi preot, iar după moartea lui Nectarie, patriarhul Constantinopolului, Sfântul Ioan a fost ales patriarh al Constantinopolului.

Sfântul Ioan Gură de Aur reformează cetatea și preoțimea, care se aflau într-o mare stare de decădere. Astfel, el introduce traiul modest. Criticile sale îndreptate împotriva corupției i-au adus mulți dușmani. Cel mai mare dintre dușmani, Teofil de Alexandria.
Animozitățile escaladează mai cu seamă după ce Ioan Gură de Aur îi primește pe Frații Lungi, acuzați de origenism și alungați din Egipt. Ioan îi găzduiește, fără a intra în comuniune cu ei. Frații Lungi i-au adresat lui Ioan o plângere împotriva lui Teofil, însă Ioan alege să nu-i dea importanță.

Împărăteasa îl convoacă pe Ioan la un sinod spre a-i da posibilitatea să se dezvinovățească. Ioan nu se prezintă la sinod. Împăratul ratifică decizia luată de sinod și îl trimite pe loan în exil. Nu pentru multă vreme însă, deoarece este iarăși chemat în scaun.

Odată revenit, Sfântul începe să critice din nou dezmățul și zarva produse în jurul unei statui de argint ce o înfățișa pe impărăteasă și care era aproape de catedrala în care el slujea. Din porunca împărătesei, Sfântul Ioan a fost alungat și surghiunit în Armenia.

Adversarii săi intervin pe lângă împărat, iar acesta îl trimite la Pityum, un orășel pe malul răsăritean al Marii Negre. Dar nu rezistă călătoriei și trece la cele veșnice pe 14 septembrie 407, la Comana în Pont.

O părticică din moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur se află în Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului.

Parteneri