Astăzi, Sfântul Mucenic Nichifor

Sfântul Mucenic Nichifor este prăznuit la data de 9 februarie în Calendarul ortodox.

Sfântul Mucenic Nichifor locuia în cetatea Antiohia, capitala Siriei în acea vreme. Cel mai bun prieten al Lui Nichifor era un preot, Saprichie, iar prietenia care-i lega pe cei doi îi făcea pe toţi cei care-i cunoşteau să creadă că sunt fraţi. Dar diavolul nu a putut suporta dragostea frăţească pe pe care cei doi şi-o purtau unul pentru celălalt aşa că a făcut toul să-şi bage coada între ei aşa că între cei doi, fără motiv s-a iscat vrajba. Astfel, pe cât se iubeau cei doi înainte aşa au ajuns să se urască prin lucrarea diavolească. După ceva vreme Nichifor a realizat că nu-i lucru curat cu acea ură care-l stăpânea şi a trimis vorbă de împăcare la preotul Saprichie, fostul său prieten. Doar că preotul avea inima împietrită şi nici nu a sost de acord să audă. Auzind una ca asta Nichifor a rugat pe alţi prieteni să meargă la Saprichie şi să-i amintească că şi Dumnezeu este iertător, dar nici pe aceştia nu a voit să îi primească. Atunci Nichifor mers persnal la fostul său prieten şi i-a căzut la picioare cerând iertare. „Iartă-mă, părinte, iartă-mă pentru Domnul”. Dar Saprichie nu i-a aruncat nici măcar o privire, ca şi cum nici nu ar fi existat, el nu simţea nici milă darămite dragostea lui Dumnezeu, chiar dacă pe fratele lui ar fi trebuit să-l ierte în primul rând ca un creştin şi ca un preot. Nichifor a plecat şi de data aceasta ruşinat, fără să primească iertarea datorată.

Pentru că imperiul a ajuns pe mâna împăraţilor Valerian şi Galerie iar aceştia au început o prigoană împotriva celor ce se închinau la Hristos, soldaţii au pus ma pe preotul Saprichie. L-au supus la torturi şi nu au reuşit să-l convingă să treacă să se închine la idoli aşa că au decis să-l să-l condamne la moarte. Când Nichifor a auzit acesta a hotărât să meargă să obţină iertarea chiar înainte de moartea matrirică a lui Saprichie, iar prietenii încercau să-l oprească zicând: “La ce-ţi trebuie să te ierte un om care nu mai are mult de trăit?”. Ajuns în faţa condamnatului cu ochii în lacrimi i-a cerut iertare, dar Saprichie încă odată a rămas neînduplecat cu inima împietrită.
Atât de mult s-a îndepăratat Saprichie de Hristos încât atunci când soldaţii i-au cerut să îngenuncheze pentru a fi decapitat el le-a spus că de acum încolo va aduce jertfe ca orice păgân şi că poruncile împăratului le va asculta.
Când Nichifor a văzut şi a auzit una ca aceasta a spus călăilor că el este creştin şi că în vechi nu se va închina şi nu va aduce jertfă idolilor diavoleşti. Călăilor nu le venea să creadă că cineva să oferea spre moarte de bunăvoie aşa că au dat fuga la guvernator să-i spună ce se întâmplă iar acesta a decis: Saprichie să fie eliberat iar Nichifor să fie tăiat cu sabia. Aşa Sfântul Nichifor şi-a primit coroana muceniciei în locul lui Saprichie şi s-a dus bucurându-se la Domnul, în drepta lui, în ceata mucenicilorcare slăvesc pe Tatăl, pe Fiul şi pe Sfântul Duh, pe cel Unul în Treime Dumnezeu.

Distribuie prietenilor

Sursa – click.ro