Astăzi, Sfântul Thomas Morus, protectorul politicienilor

thomas more 1

În data de 22 iunie, calendarul catolic îl pomenește pe Sfântul Thomas Morus (cunoscut în limba engleză sub numele de Thomas More), împreună cu Sfântul John Fisher, canonizați pentru martiriul lor pe altarul credinței.
Thomas Morus s -a născut la Londra, în 1477. A fost arhiepiscop de Canterbury şi cardinal. A studiat la cele mai înalte școli ale vremurilor și a devenit avocat. A fost o personalitate erudită, în multe domenii științifice, de la drept civil și canonic la filozofie, teologie și literatură. A reușit să îmbine perfect cariera politică cu cea profesională, dar și cu viața de familie, fiind un soț și un tată exemplar.

Este o personalitate marcantă a Umanismului. A fost cel care a introdus termenul de „utopie” pentru națiunea ideală, termen descris în cartea cu același nume semnată chiar de el. A avut de suferit din cauza faptului că a refuzat să-l recunoască pe regele Henric al VIII-lea cap al Bisericii Angliei și să renunțe la religia catolică.
Gestul său a avut drept consecință sfârșitul carierei politice. A fost închis în Turnul Londrei, împreună cu Sfântul John Fisher. Și apoi a fost decapitat pe eșafod, sub acuzația de înaltă trădare. Ca şi Fisher, Thomas Morus era foarte bun prieten cu Erasm din Rotterdam, susținând că umanismul era un ajutor în studiul Scripturii. Trăia o viață obișnuită, ziua petrecându-și-o la serviciul de cancelar. Se culca devreme pentru ca, în toiul nopții, să se trezească să se roage și să studieze până în zori. Apoi, participa la Liturghie, lua micul dejun împreună cu familia și pleca la serviciu. Astfel a cultivat dragostea față de Dumnezeu, dar și spiritul solid al familiei.

În ultimul deceniu de viață a petrecut ore în șir în capela pe care și-a ridicat-o la reședința familiei, iar în Vinerea Sfântă toată familia venea să se roage acolo. Veniturile lui acopereau chiriile multor oameni sărmani, bătrâni și bolnavi. Faima sfinţeniei eroice a lui Thomas s-a răspândit pretutindeni în Europa, iar în zilele noastre, Paul al VI-lea a introdus cultul său în calendarul universal, unindu-i într-o singură comemorare, 22 iunie, pe Ioan Fisher şi Thomas Morus.
După 400 de ani de la moartea sa, el a fost canonizat de Biserica Catolică, de către Papa Pius al XI-lea, fiind declarat protectorul politicienilor și al oamenilor de stat de către Papa Ioan Paul al II-lea. Thomas Morus a fost canonizat și de Biserica Anglicană, în 1980.

Sursa – libertateapentrufemei.ro

Parteneri