• Home
  • Spiritualitate
  • Astăzi, Sfinții Bartolomeu și Barnaba. Ne apără de furtuni și alină sufletele triste

Astăzi, Sfinții Bartolomeu și Barnaba. Ne apără de furtuni și alină sufletele triste

sfintii bartolomeu si barnaba 1

Pe 11 iunie, Calendarul Ortodox îi pomenește pe Sfinții Bartolomeu și Barnaba, în vreme ce catolicii îl comemorează doar pe Sfântul Barnaba.

Se spune că Bartolomeu ne ferește de furtuni. Este unul dintre sfinții pomeniți în ritualurile menite să apere recoltele și trebuie cinstit cum se cuvine. Sfântul Bartolomeu este știut și drept Vartolomeu sau Vartolomeul grâului. Femeile nu torc și nu lucrează nimic ce presupune învârtirea unor obiecte. Pentru că ar risca să aibă parte de vijelii, furtuni, vârtejuri de ape și chiar de probleme de sănătate, cum sunt amețelile.

Sfântul Bartolomeu a fost răstignit, apoi băgat într-o raclă de plumb și aruncat în mare. Racla a plutit până în regiunea Siciliei, unde a fost descoperită de localnici, iar trupul a fost îngropat. Pentru că au avut loc nenumărate minuni la mormânt, sfântul și-a căpătat renume, iar toți cei care merg să se roage la el capătă vindecare, liniște și bucurie în suflet.

Sfântul Barnaba a fost unul dintre cei 70 de Apostoli care au călătorit împreună cu Sfântul Pavel. Se spune că numele acestuia se traduce prin „fiul mângâierii’, motiv pentru care toți cei cu sufletele împovărate de tristețe i se roagă pentru a găsi alinare. S-a născut în Cipru și a propovăduit Evanghelia lui Hristos în Ierusalim, la Roma şi în Alexandria. A fost ucis cu pietre şi băgat în foc de către greci şi iudei. Cărțile sfinte îl pomenesc și sub numele de Varnava, spunând că ar fi fost îngropat cu Evanghelia lui Matei, scrisă chiar de el, carte care mai târziu a fost descoperită lângă trupul neînsuflețit.

Sursa – libertateapentrufemei.ro

Parteneri