Astăzi, Ziua fără cumpărături. „Nu!” consumului excesiv, „Nu!” cumpărăturilor fără rost

Buy Nothing Day este ziua în care portofelele şi cardurile trebuie să rămână în buzunare sau poşete. Regula e simplă – timp de 24 de ore nu trebuie să cumpărăm nimic, trebuie practic să ne detoxifiem de microbul shoppingului.

Potrivit stiri.tvr.ro, ideea Buy Nothing Day a fost lansată de artistul canadian Ted Dave în septembrie 1992 care prin diverse înscrisuri comice, adunări publice sau chiar forme de protest a încercat să atragă atenţia asupra consumerismului, iar din 1997, Ziua Fără Cumpărături s-a mutat în ziua de după Black Friday, Vinerea Neagră.

Tot ce cumpărăm are impact asupra mediului, iar Ziua Fără Cumpărături atrage atenţia asupra marilor disparităţi în împărţirea bunăstării între naţiuni şi oameni, a consecinţelor etice şi asupra mediului ale consumerismului.

Distribuie prietenilor

Este şi un îndemn să ne schimbăm stilul de viaţă, şi nu doar pentru o zi, să consumăm mai puţin, să reciclăm mai mult şi să le cerem producătorilor şi vânzătorilor să protejeze mediul şi să fie mai corecţi.
„Buy Nothing Day”, așa cum este ea cunoscută la nivel internațional, este o zi în care spunem „Nu!” consumului excesiv, „Nu!” cumpărăturilor fără rost, „Nu!” achiziționării de lucruri și obiecte pe care ni le dorim doar sub imperiul unor impulsuri efemere și pe care le vom arunca într-un colț uitat al casei sau direct la coșul de gunoi.

Această acțiune nu își propune să ne schimbe modul de viață pentru o singură zi pe an, ci să privim în ansamblu asupra efectelor pe care relația noastră cu produsele pe care le cumpărăm o are asupra noastră, a mediului și a celor din jur.

Ziua fără cumpărături este „sărbătorită” în peste 65 de țări.